Německo porušuje úmluvy, u jejichž vzniku samo stálo, zaznělo v tisku

19.09.2015 8:55

Deset let oslaví letos v listopadu Angela Merkelová ve funkci německé kancléřky. Nezlomí jí však vaz uprchlická krize? Podle Lidových novin se buď Merkelová stane kancléřkou, jež vyřešila největší krizi od založení EU nebo která se podílela na konci evropského projektu a dalším historickém selhání.

Německo porušuje úmluvy, u jejichž vzniku samo stálo, zaznělo v tisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

V srpnu Merkelová děkovala všem, kteří se snaží běžencům na území Německa pomáhat. Tehdy uvedla, že na lidskou pomoc nelze uplatnit žádné kvóty, což mnozí pochopili jako pozvánku do Německa. Tento projev dobré vůle byl jednou z příčin současné uprchlické vlny. 

„Německo se opět dostává do role, kdy rozhoduje o budoucnosti Evropy, přičemž jeho největším problémem je nečitelná politika způsobená neochotou k rychlým rozhodnutím a vyčkávací taktikou Merkelové. Německo je zastáncem tvrdých zásahů vůči Řecku, protože pravidla se mají dodržovat, ale společně s Francií, jako takzvaný evropský integrační motor, dlouhou dobu kritéria pro společnou evropskou měnu porušovalo,“ poznamenávají Lidové noviny.
 
A věnují se i rozhodnutí Německa, že nebude vracet uprchlíky do členských zemí, v nichž poprvé překročili hranice EU. Tím je však porušováno základní pravidlo dublinské úmluvy, na jejímž vzniku se Německo významně podílelo. „Tím se dostávají pod tlak země jižní Evropy, jež tvoří vnější hranici EU a mají povinnost ji chránit. Navíc ještě v roce 2013 Německo kvóty pro solidární přerozdělování uprchlíků nechtělo,“ dodávají Lidové noviny.
 
Ty také uvádějí, že Merkelová sice zatím zůstává věrná svému přesvědčení o lidském a důstojném zacházení s uprchlíky, praktické řešení krize nenabízí a vyčkává.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…