„Jako člověk, který téma do Bruselu přinesl a systematickou prací jej z nechtěného dotáhl až do zákonné úpravy, spokojená nejsem. Přijatý zákon totiž obsahuje řadu právních kliček, přímo šitých na míru velkým výrobcům, kteří z dvojí kvality mají velký byznys,“ uvedla Olga Sehnalová.
Té nejvíce vadí, že každé podezření na dvojí kvalitu bude muset posuzovat dozorový orgán, sbírat důkazy a vyjádření výrobců. „Ještě horší je, že zákon připouští odůvodněné a objektivní faktory, díky kterým výrobci mohou potraviny a další zboží i nadále přizpůsobovat místním chutím, cenovým preferencím a kdo ví čemu ještě, protože si prolobbovali, že tyto faktory nebudou v textu všechny vyjmenovány. Takže dovoleno je prakticky cokoliv,“ říká europoslankyně.
MUDr. Olga Sehnalová, MBA
- náměstkyně hejtmana
Olga Sehnalová se snažila spolu s dalšími europoslanci z nových členských států EU dohodu na poslední chvíli zvrátit a zákaz dvojí kvality, který se jí už jednou v Evropském parlamentu podařilo prosadit, vrátit do hry. Europoslanci převážně ze západních zemí ale v rozhodující chvíli byli proti. Proti dvojí kvalitě vystupovalo hlavně Německo s Rakouskem.
Tímto ale boj za kvalitnější potraviny pro české spotřebitele pro Olgu Sehnalovou rozhodně nekončí.
„Evropská směrnice nedopadla podle mých představ, ale pořád jsou to jednotlivé členské státy, které z ní udělají zákon, který bude v jednotlivých zemích platit. Za vyjednáváním stálo ministerstvo průmyslu a obchodu, které pro české spotřebitele nehnulo prstem. Obrátím se proto na ministra zemědělství, který mi v boji proti dvojí kvalitě pomáhal, abychom v České republice zákonem požadovali od zahraničních výrobců, aby potraviny dvojí kvality odlišně značily. Ať je značeno stejně jenom to, co je opravdu stejné. A ať mají spotřebitelé na první pohled jasno, co kupují. To se Evropské komisi nebude líbit, takže se se dvojí kvalita na půdu evropských institucí znovu brzo dostane. Mezitím chci nasbírat důkazy o tom, že se zdaleka nejedná jen o potraviny,“ uzavírá.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Barbora Richterová