Německý analytik Čechům: Bude lépe. I u vás

12.11.2012 12:18

Hlavní makroekonomický analytik Commerzbank Ralph Solveen dává v rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny (HN) najevo, že věří v hospodářský růst Německa, přičemž tento růst pomůže i Česku. Solveen se zároveň domnívá, že česká vláda jedná správně, když škrtá v časech krize, protože v době růstu se k tomu v Česku nenašla vůle a pravděpodobně by se tak stalo i v budoucnu.

Německý analytik Čechům: Bude lépe. I u vás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Eurozóna má stále řadu problémů. Solveen se ale domnívá, že se již politici dohodli na tom, že udrží Řecko v eurozóně prakticky za každou cenu. Až toto rozhodnutí vezmou na vědomí investoři a začnou kupovat výnosnější dluhopisy dnes hospodářsky slabších zemí, povede se lépe celé eurozóně.  Evropská centrální banka sáhne k expanzivní měnové politice, což sice euro oslabí, ale evropské ekonomice to pomůže, počítaje v to i německou.

Kdy nastává čas škrtů

„V příštích pěti letech si Německo povede velmi dobře - bude tu ekonomický boom a všichni budou šťastní," míní analytik. A protože česká ekonomika je s tou německou úzce propojena, zlepší se i situace u nás. V příštím roce však německá ekonomika neporoste nijak závratně a v delším časovém horizontu navíc politika ECB povede k nárůstu inflace. Ale podle analytika nepůjde o nárůst nijak dramatický.

A pokud se evropské ekonomice povede lépe, není i v Česku čas přestat s politikou škrtů, kterou soustavně uplatňuje vláda premiéra Petra Nečase (ODS) a levicová opozice ji za to stejně vytrvale kritizuje? Podle Solveena tomu tak není.

„Zkušenost ukazuje, že pokud se škrty nepodaří v průběhu krize, v době ekonomického boomu už je neuděláte. V době ekonomického růstu totiž politici mluví spíše než o snižování zadlužení o rozšíření sociálních dávek. Je to normální, takhle prostě politici jednají," uzavírá odborník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…