Německý deník Spiegel nadšeně vychválil sankce proti Rusku: Putin je vyvrhel, musíme ho zastrašit

30.07.2014 12:11

Úvodník německého deníku Der Spiegel vychvaluje sankce, které Evropská unie uvalila na Rusko. Podle něj je třeba zastrašit Vladimira Putina, který se stal vyděděncem mezinárodního společenství s rukama potřísněnýma krví tří stovek obětí ze sestřeleného letadla MH17. Vrak malajsijského boeingu je podle německých novinářů současně vrakem diplomacie, a nyní je třeba Putinovi ukázat sílu.

Německý deník Spiegel nadšeně vychválil sankce proti Rusku: Putin je vyvrhel, musíme ho zastrašit
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Vladimir Putin podle německého deníku ignoruje požadavky Západu, aby přestal podporovat proruské separatisty na východě Ukrajiny. Proto nese spoluzodpovědnost za sestřelení malajsijského letadla. A na evropských zemích prý nyní je, aby z toho vyvodily důsledky.

Dvě stě devadesát osm lidí bylo zavražděno, a deník zdůrazňuje i to, že se okamžitě po smrti stali obětí „banditů v uniformách" z řad východoukrajinských povstalců. Putin za ně prý nese významný díl zodpovědnosti, protože nikdo na Západě nepochybuje, že raketový systém Buk, který letadlo sestřelil, dodali povstalcům právě z Ruska. Mohlo se jednat o tragickou chybu, ale bez vyzbrojování separatistů z Ruska by se nikdy nemohla stát.

„Tady na stepích východní Ukrajiny ukázal Vladimir Putin svou pravou tvář. Viděl se jako světový státník, ale odhalil se jako vyvrhel mezinárodního společenství," píše se v úvodníku. A nyní prý přišel čas jej ekonomickými sankcemi donutit ke stažení. Západ prý původně uložil jen mírné sankce a vyzýval k uklidnění napětí. Místo toho Putin konflikt ještě více eskaloval. To však prý nyní musí skončit. „Vrak MH17 je zároveň vrakem diplomacie," varuje deník.

Celý úvodník v angličtině ZDE.

Nikdo podle něj nepochybuje, že Putin ovládá ukrajinské separatisty. I když ve zmatku občanské války je těžké říci, že někdo někoho řídí, je prý zjevné, že Putin by, pokud by chtěl, dokázal omezit jejich aktivity. Jenže on prý nic takového nechce. Jeho cynismus prý nejlépe ilustruje fakt, že nad třemi stovkami mrtvých z malajsijského letadla ani neprojevil lítost.

Přinutit člověka s takovými choutkami k ústupkům podle deníku nelze považovat za „válečné štvaní". „Jediný, kdo rozdmýchává plameny války a hazarduje s mírem v Evropě, je ruský prezident," píše Spiegel. Cílem je podle něj varovat Rusko, nikoliv eskalovat napětí. „K dosažení odstrašujícího účinku je nutné, aby Evropa jednala společně a upustila od národního sobectví," upozorňuje dále. Pokud prý budou Francouzi myslet jen na své lodě pro Rusko a Anglie jen na zisky z byznysu s ruskými oligarchy, Putin se nebude muset bát. Deník pochválil příkladné stanovisko Německa, kde i obchodníci ochotně oželeli své případné zisky.

Zatímco západní země prý mohou sankce ekonomicky „ustát", Putin je prý pocítí velmi tvrdě. Zejména proto, že jeho moc stojí na tom, že zajistí elitám svého režimu klid na sebeobohacování. Ty na něj nyní budou tlačit, a po následné nezbytné devalvaci rublu se nejspíš ozvou i nižší vrstvy. Cena, kterou Evropané budou muset zaplatit, navíc bude mnohem nižší, než kdyby byl v důsledku Putinova počínání ohrožen mír. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…