Německý ekonom varuje. Jde o dvojí migraci v jeho zemi. Kdo přichází a kdo odchází?

09.05.2019 18:44

Německý ekonom Heribert Dieter v komentáři pro švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung prohlásil, že Německo čeká velký problém. Opravdu velký. Na jedné straně do země přichází méně vzdělaní migranti. Horší prý ovšem je, že někteří vzdělaní Němci svou zemi raději opouštějí. Odcházejí např. do Švýcarska. A tato dvojí migrace podle ekonoma uvrhne naše západní sousedy do krize.

Německý ekonom varuje. Jde o dvojí migraci v jeho zemi. Kdo přichází a kdo odchází?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Heribert Dieter nepochybuje o tom, že migrace zůstává jedním z velkých evropských témat. Tvrdí dokonce, že francouzský prezident Emmanuel Macron udělal z migrace své hlavní předvolební téma před volbami do Evropského parlamentu. Zaměřil se prý především na integraci nově příchozích osob do evropského společenství.

Podle Heriberta Dietera však existuje problém, o němž se tolik nemluví. Je jím odchod vzdělaných Němců z vlastní země. Němečtí lékaři odcházejí do Švýcarska či do Norska a němečtí inženýři neváhají vyrazit dokonce až do Austrálie. A vychovat si jiné lékaře a inženýry německým školám nějaký čas potrvá. Podle ekonoma je tedy zřejmé, že je u našich západních sousedů zaděláno na problém.

Kdyby se snad někomu zdálo, že přehání, měl by se podívat na to, kolik peněz přiteče do Německa od těch německých pracovníků, kteří našli uplatnění v jiné zemi. „Podle Světové banky se Německo v roce 2017 nacházelo na 9. místě za tradičními migrantskými zeměmi, jako je Indie, Čína nebo Filipíny,“ podotkl ekonom.

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
Lékaři a inženýři, kteří vystudovali za peníze německých daňových poplatníků, maximalizují svůj osobní prospěch, což je pochopitelné a legitimní,“ pokračoval Heribert Dieter s tím, že lékaři si ve Švýcarsku, v Dánsku nebo v Austrálii vydělají více peněz, než ve své rodné zemi, přičemž mají často i lepší pracovní podmínky.

Ekonom se v textu podivuje nad tím, proč německý ministr zdravotnictví Jens Spahn netlačí na zvyšování platů německých lékařů. Jinou cestu, jak zastavit jejich exodus z Německa, Dieter nevidí.

Současně s tím má dnes Německo k dispozici často málo kvalifikovanou pracovní sílu z Blízkého východu a z Afriky. Problém je v tom, že německý sociální systém je nastaven tak, že lidé, kteří mají vyšší příjmy, do něj odvádí vyšší odvody a ti, kteří mají podprůměrné příjmy, tento sociální systém naopak využívají ke zvýšení vlastní životní úrovně. A pokud lidé, kteří vydělávají více, odcházejí ze země, je jasné, že přijdou problémy.

Dieter vidí i cestu ven. Pokud by se vláda odhodlala snížit odvody ze mzdy lékařům a dalším kvalifikovaným pracovním silám, zůstávalo by jim v kapse více peněz a neměli by důvod odcházet do zahraničí. A lidé s nižšími příjmy by byli motivováni k tomu, aby se pokusili zvýšit si svou kvalifikaci a tím i plat.

Jenže k podobnému kroku chybí podle ekonoma v současné německé velké koalici CDU/CSU a sociálních demokratů odvaha. „Chybí tu někdo, kdo by dokázal zhodnotit důsledky toho, že Německo již nedokáže udržet své talentované lidi ve vlastní zemi,“ uzavřel Dieter.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…