Německý ministr pohrozil: Šetřete, jinak plyn nebude

30.09.2022 17:17

Německý ministr hospodářství Robert Habeck v rozhovoru pro Deutschlandfunk varoval, že Němci nebudou mít v zimě dost plynu, pokud nezačnou plynem šetřit i domácnosti. Německá média se v této souvislosti rozepsala o tom, jak se Habeck staví k ponechání německých jaderných elektráren v provozu.

Německý ministr pohrozil: Šetřete, jinak plyn nebude
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Ministr hospodářství za německé Zelené Robert Habeck Němcům předestřel, co přijde, pokud nezačnou plynem šetřit i ve svých domácnostech.

„Pokud nebudeme šetřit, pokud domácnosti nesníží spotřebu, tak nám nadále hrozí, že v zimě nebudeme mít dostatek plynu," řekl.

Kvůli výbuchům u plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 touto cestou z Ruska nepřiteče k našim západním sousedům žádný ruský plyn.

Českým čtenářům jeho slova zprostředkovala ČTK.

Kancléř Olaf Scholz současně přislíbil, že se centrální vláda v Berlíně pokusí stabilizovat ceny jak plynu, tak elektřiny, na což vydá 200 miliard euro, což je v přepočtu asi 5 bilionů korun. Peníze si prý Německo půjčí.

Německé listy Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung, Die Zeit a Passauer Neue Presse v souvislosti s Habeckem upozorňují, že už i sám ministr přiznává, že německé jaderné elektrárny budou muset zůstat v provozu o 4 měsíce déle.

Z Německa však také zaznívá, že to bude muset být ještě mnohem déle. Ministerský předseda zemské vlády v Bavorsku Markus Söder (CSU) volá po tom, aby životnost elektráren byla prodloužena do konce roku 2024. O jeho postoji informuje Passauer Neue Presse.

O slovo se však hlásí i odpůrci jaderné energie.

Odbornice na energetiku Claudia Kemfertová v rozhovoru pro Passauer Neue Presse označuje možnost, že německé reaktory zůstanou v provozu, za „špatný vtip“. Protože francouzské jaderné elektrárny ve velkém „odpadávají“, musí za ně zaskakovat ty německé. Kemfertová upozorňuje, že jádro „hodně stojí a moc toho nepřináší“. Na její slova upozornil taktéž Passauer Neue Presse.

List Handelsblatt uvedl, že spolková vláda momentálně považuje prodloužení životnosti dvou jaderných elektráren za nevyhnutelné řešení. Tak či tak se ale Německo bude zabývat jadernou energií ještě dlouho poté, co odstaví jaderné elektrárny, protože bude řešit otázku, jak zastavené jaderné elektrárny rozebrat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…