Německý ministr zahraničí varuje Turecko

27.07.2015 22:16

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier varoval Turecko, aby neporušovalo mírové procesy se Stranou kurdských pracujících (PKK). Mezitím Turecko bombarduje kurdské pozice na syrském území. Informuje o tom server Deutsche Welle.

Německý ministr zahraničí varuje Turecko
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

V telefonickém rozhovoru s tureckým ministrem zahraničí Mevlutem Cavusogluem Steinmeier řekl, že by se mírové rozhovory mezi Turky a Kurdy rozhodně neměly zastavit. „Už bez tak dost složitá situace by se stala ještě složitější,“ dodal.

Šéf NATO Jens Stoltenberg podpořil Steinmeierův postoj a varoval Turecko, že pokud budou pokračovat v bombardování, mohou ohrozit pokrok, kterého v posledních letech při jednání s PKK dosáhli. „Tenhle konflikt nelze vyřešit celý jen silou,“ řekl Stoltenberg.

Varování přišlo v reakci na turecké bombardování nedaleko turecko syrských hranic. Turecko v pátek do boje vyslalo tanky a stíhačky F-16, jako odpověď na údajný sebevražedná atentát Islámského státu, při kterém zemřelo 32 lidí.

PKK však sdělila, že Turecko útočí i na kurdské síly a kempy PKK, které se nachází v severním Iráku a kurdské jednotky na severu Sýrie, a to i přes to, že Kurdové jsou spojenci USA a snad jediná úspěšná armáda v boji proti Islámskému státu. Turecko ale zavrhlo, že by jejich vláda úmyslně cílila na syrské Kurdy.

Turecko spolu s představiteli USA začali plánovat vojenskou operaci, jejíž cílem je vytvořit bezpečnou, Islámského státu prostou, zónu kolem turecko syrských hranic.

Turci také již dovolili koalici pod vedením USA využívat svoje letecké základny k útokům na syrské území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…