Německý tisk: Gauckově návštěvě ČR dominuje téma Ukrajiny

06.05.2014 11:01

Vyjádření německého prezidenta Joachima Gaucka k situaci na Ukrajině stojí v popředí zájmu německých médií v souvislosti s návštěvou hlavy státu v České republice. Deníky také konstatují, že v první den Gauckovy třídenní cesty nehrálo významnou roli téma sudetských Němců. Zaujalo je i přirovnání prezidenta Miloše Zemana, že by se Česko mělo stát „převodovkou" Evropské unie.

Německý tisk: Gauckově návštěvě ČR dominuje téma Ukrajiny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman s německým protějškem Joachimem Gauckem

„Ať prezident Joachim Gauck v těchto dnech vystoupí kdekoli, konflikt na Ukrajině zůstává nejvýznamnějším tématem. Při státní návštěvě Česka se na tom nic nezměnilo," hodnotí první den Gauckovy cesty do ČR deník Die Welt. List si stejně jako další média všímá hlavně Gauckova apelu na Rusko, aby při řešení napjaté situace na Ukrajině spolupracovalo s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Před Gauckovou cestou do Prahy německá média spekulovala, že by prezident mohl nadnést téma poválečného vysídlení sudetských Němců z tehdejšího Československa. V hodnocení prvního dne návštěvy německého prezidenta se ale v denících objevuje pouze krátká zmínka o tom, že Gauck při společném obědě s předsedou Senátu Milanem Štěchem mluvil o tisícileté společné historii Čechů a Němců, kterou přerušila až druhá světová válka a její následky.

Deníky připomínají obrat české politiky proevropským směrem

Mnichovský deník Abendzeitung nicméně očekává, že na téma vysídlení sudetských Němců a Benešových dekretů ještě přijde řeč během dalších dnů návštěvy. „Při projevu na Univerzitě Karlově bude (Gauck) mluvit o přístupu ke společným dějinám," uvádí list.

Z vyjádření prezidenta Zemana zaujalo německá média především tvrzení, že by se Česko mohlo stát „převodovkou" EU, když je Německo vnímáno jako její hospodářský motor. Deníky v této souvislosti připomínají obrat české politiky proevropským směrem po loňských parlamentních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…