Německý zelený superministr čelí protestům, jaké země neviděla

05.01.2024 14:30

Německý zelený superministr čelí protestům, jaké země neviděla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Němečtí zemědělci brání spolkovému vicekancléři Robertu Habeckovi (Zelení) při návratu z dovolené. Vláda protest označila za „brutalizaci politických mravů“. Zasahovala policie, použit byl i pepřový sprej. Německý svaz zemědělců se od protestu distancoval.

Více než 100 demonstrantů ve Schlüttsielu v Severním Frísku nutí ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka ze strany Zelených, aby se vrátil zpět, informoval německý deník Die Zeit. Zemědělci se bouřili kvůli vládním plánům na škrty.

Robert Habeck je jako první vicepremiér, ministr pro průmysl a klimatickou změnu a tahoun agendy zelené transformace hlavní tváří vládních reforem. A také hlavním terčem lidového hněvu. Přezdívka „superministr“, původně obdivná, získává posměšné konotace.

Nyní mu naštvaní zemědělci bránili v opuštění trajektu, zablokovali mu molo. Do akce bylo nasazeno 30 policistů, použit byl proti demonstrantům i pepřový sprej.

Zemědělci po celém Německu již týdny protestují proti plánovanému ukončení daňových úlev na zemědělskou naftu a daň z motorových vozidel. Ve čtvrtek spolková vláda část svých plánů stáhla. Svaz zemědělců však ústupek označil za nedostatečný a trvá na plánované týdenní akci začínající příští pondělí.

Deník Süddeutsche Zeitung uvedl, že ministr Habeck se kvůli protestům musel vrátit na ostrov Halling Hoolge. Odtamtud následně odplul jiným trajektem.

Habeckova mluvčí uvedla, že ministr s demonstranty chtěl hovořit, jeho pokus se však setkal s odmítnutím. „Bezpečnostní situace bohužel neumožnila dialog se všemi zemědělci a nabídka ministra Habecka na rozhovor s jednotlivými zemědělci bohužel nebyla přijata,“ sdělila mluvčí ministra hospodářství a ochrany klimatu.

„Protesty v Německu jsou cenným přínosem,“ sdělil Habeck. „Nátlak a násilí tento statek ničí. Měli bychom se proti tomu postavit slovy i činy,“ vyzval.

K incidentu se též vyjádřila německá vláda prostřednictvím tiskového mluvčího Steffena Hebestreita. „Dnešní blokáda příjezdu spolkového ministra Habecka do přístavu trajektů je ostudná a porušuje pravidla demokratického soužití. Při vší úctě k živé kultuře protestu by taková brutalizace politických mravů neměla být nikomu lhostejná,“ vyjádřil se na sociální síti X.

Chování zemědělců odsoudil i spolkový ministr zemědělství Cem Özdemir (Zelení). „Z dobrých důvodů se velká část společnosti shoduje na tom, že bychom se k sobě měli chovat civilizovaně a vzájemně se dohadovat. Ať už se jedná o klimatické nálepky, nebo o zemědělce v přístavu trajektů, vždy uplatňuji stejný metr: Násilí a nátlak jsou zavrženíhodné a také škodí věci,“ sdílel na X v reakci na krátké video dokumentující protest.

 

Německý svaz zemědělců se od incidentu distancoval. „Osobní útoky, urážky, výhrůžky, nátlak nebo násilí jsou nepřijatelné,“ uvedl v prohlášení předseda sdružení Joachim Rukwied. „Blokády tohoto druhu jsou nepřípustné,“ dodal spolu se slovy, že jeho sdružení prosazuje demokratické postupy, a to i přes jeho nespokojenost s daňovými plány spolkové vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jako u nás, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 05.01.2024 15:04:04
jakmile šáhnete na práva nějakého ministra je zle. I když si za to ministr může sám a protesty vyprovokoval svými rozhodnutími. Už by se měli i ti naši vládní politici uvědomit, že lidi už udělají vše aby se jich zbavili i za cenu použití násilí, když jim nic jiného nezbyde! A k tomu je doháníte vy sami, ministři!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …