Nemocnice nemusí rozdělit peníze spravedlivě. Stát s tím nic nenadělá

16.02.2011 9:23

Předběžná dohoda mezi ministrem zdravotnictví a lékaři má nejméně dvě právní trhliny. Vzhledem k tomu, že se nedá přesně určit, kolik lékařů zaměstnává nemocnice, nebudou peníze rozděleny spravedlivě. Také nelze zaručit, že peníze dostanou lékaři ve všech zdravotnických zařízení. Soukromé ústavy s nimi mohou naložit, jak chtějí.

Nemocnice nemusí rozdělit peníze spravedlivě. Stát s tím nic nenadělá

Podle zjištění serveru iDNES.cz má dohoda mezi ministerstvem zdravotnictví a protestujícími lékaři právní nedostatky.

Pokud nerozdají peníze, čeká je vyhazov

„Ministr může zajistit, aby peníze do nemocnic přišly, ale jsou desítky nemocnic, které jsou soukromé nebo spravované soukromým subjektem, a tam pak už managementu nikdo nemůže nařídit, co má s tím balíkem peněz udělat," prohlásil specialista na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger pohrozil manažerům nemocnic, že pokud nezvýší platy, dostanou vyhazov. Na druhou stranu stát nemůže zasahovat do soukromých nemocnic.

Jedná se o čtyřicet ze 190 nemocnic. Krajské nemocnice slíbily, že peníze lékařům dají opravdu v platech. Městská a soukromá zařízení ale mohou peníze, které dostanou navíc od zdravotních pojišťoven, použít na opravu budov nebo nákup přístrojů.

Převážná část peněz půjde na platy

Podle MF DNES se to týká společnosti Agel spravující síť nemocnic v Moravskoslezském kraji. Mluvčí skupiny Hana Szotkowská přesto slíbila, že management přidá lékařům.

„Pokud skutečně budou zvýšeny úhrady ze zdravotního pojištění, použijeme tyto finanční prostředky výhradně k navýšení mezd našich zaměstnanců. Převážná část peněz půjde na platy našich lékařů," řekla Szotkowská serveru iDNES.cz.

Peníze dostanou ty nemocnice, kde je víc doktorů

Podle odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála ale nejde přesně zjistit, kolik lékařů v nemocnicích skutečně pracuje Je to díky čtvrtúvazkům, půlúvazkům a lidem, co pracují na IČO.

„Takže ty, kde pracuje stovka doktorů zbytečně, a které nešetří, dostanou štědrý díl, zatímco ty, které už dnes škrtí a nevědí, kde ještě ušetřit, dostanou málo," tvrdí Dostál.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Související:

V Plzni miminka neumřou. Lékaři u nich zůstanou i s výpovědí v ruce 

Heger se dohodl s odbory na memorandu. Lékaři zuří 

Kubek je pro kompromis. Voleman má problém s dohodou 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…