Nemůžeme nic dělat, krčil rameny úředník v debatě o dětech v Norsku. Tak vám ten úřad zrušíme, vypálila poslankyně

22.01.2015 21:30

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková byla spolu s ředitelem Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňkem Kapitánem hostem čtvrtečního Hyde parku České televize. Důrazně se přeli nad tématem kauzy rodiny Michalákových. Říká matka Eva opravdu jen část pravdy, jak naznačuje norská strana? Poslankyně prozradila, jak norští pěstouni s českými dětmi manipulují.

Nemůžeme nic dělat, krčil rameny úředník v debatě o dětech v Norsku. Tak vám ten úřad zrušíme, vypálila poslankyně
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

Chalánková v úvodu prozradila, že česká strana netuší, proč jsou oba bratři rozděleni a každý žije v jiné rodině. Poslankyně připomněla, že v této kauze úkolovala vládu i česká sněmovna. Kabinet by měl mimo jiné zjistit, proč jsou děti rozděleny. Podle Kapitána o důvodech rozdělení můžeme jen spekulovat.

"Veřejnost nemá všechny informace, aby si mohla udělat relevantní názor,“ uvedl ředitel úřadu s tím, že kvalita soudního rozhodnutí je velmi vysoká. Sám prý některé materiály četl. "Odůvodnění těch rozhodnutí mi přijde konzistentní, ale chápu, že s tím matka nesouhlasí,“ pokračoval. Zdůrazňoval také, že jde v zásadě o norský případ a český úřad absolutně nemůže zasahovat. Chalánková to ale viděla jinak, kladla si totiž otázku, k čemu nám takový úřad je a jestli by nestálo za to ho zrušit.

Úřady projevovaly zájem o rodinu od roku 2008

Kapitán má za to, že by bylo vhodné zveřejnit co nejvíce informací tak, aby to zároveň v Norsku nepoškodilo paní Michalákovou. Podle Chalánkové by si tím ale matka uškodila před dalším kolem soudů. "Mou úlohou jako poslankyně ČR je hájit zájmy občanů ČR," zdůrazňovala také Chalánková. Dodala k tomu, že tyto děti byly v podstatě uneseny, což jí prý nepřímo potvrdila i ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Chalánková oponovala, že policie nezjistila žádná pochybení ani trestné činy rodiny, ze kterých ji policie podezírala. Norské úřady ale projevovaly zájem o rodinu už v roce 2008, ale k zásahu došlo až v roce 2011. Manželé Michalákovi se v roce 2011 rozvedli, což doporučoval norský úřad na ochranu dětí Barnevernet s tím, že otec je nedoslýchavý a z domácnosti se často ozýval křik.  

Ve studiu pak Chalánková zpochybnila podklady, na jejichž základě rozhodovaly norské soudy. "Zpochybňujete tedy rozsudek," zeptala se přímo moderátorka. "Ano," odvětila poslankyně.  

Ředitel úřadu ale varoval před jednou věcí. Neprokázané podezření na sexuální zneužívání podle Kapitána ještě nemusí s absolutní jistotou znamenat, že k němu nedochází, neboť tyto případy je opravdu velmi těžké prokazovat.

Norové provedli nemravnost, míní psycholog

V pořadu vystoupil také dětský psycholog Václav Mertin, který ve svém vyjádření zdůraznil, že rozdělení obou bratrů norskými úřady bylo nemravné. "Nejlepší by bylo dát ty kluky zase dohromady a dostat je do Česka,“ řekl. Kauza se táhne už tři roky, a to je v životě dětí strašlivě dlouhá doba, bude proto trvat, než se synové se situací vyrovnají i v případě, že se do Česka opravdu vrátí.

Poslankyně k tomu dodala, že paní Chalánková poslala dětem dárky k Vánocům, ale balíček se jí vrátil, protože pěstouni si ho od pošty nepřevzali. "Pak mohou těm dětem říct, ona na vás maminka nemyslí, ona vám ani neposlala dárky,“ uvedla zákonodárkyně s tím, k jaké manipulaci mohou norští pěstouni sáhnout.

Jednostranný pohled na věc je špatně, míní Kapitán

Členka Parlamentu také uvedla, že rozhodnutí norských soudů není pro českou stranu nijak závazné. Norsko není ani členem EU. "Tady určitě musíme protestovat, aby byli čeští občané dáni do adopce v norských rodinách,“ zdůraznila s dovětkem, že norské úřady mají minimální zájem na tom, aby se čeští chlapci vrátili do Česka.

Ve studiu ale také zaznělo, že adopce v Norsku může být i velmi výnosným byznysem pro investora, který za úřadem Barnevernet stojí. "Je tam spousta posudků, to všechno je placeno, pak je hrazena i ta adopční péče,“ pokračovala Chalánková v popisu situace v Norsku.

Kapitán má ale za to, že situace je v České republice vnímána poměrně jednostranně, což není nejlepší cesta. "Proberme Nory k tomu, aby se sami začali zabývat systémem, který je kritizován,“ uvedl ředitel úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…