Nenecháte se očkovat? Přijde represe. Buďme k lidem poctiví, upozorňuje právník

30.12.2020 11:00

Když se necháte očkovat proti nemoci covid-19, zjednodušíte si cestování po světě, výlety do divadla a za kulturou bez předchozího testu na covid a tak podobně. Tak popsal výhody očkování epidemiolog Roman Prymula. Právník se specializací na zdravotnictví Ondřej Dostál však oponuje, že takováto podpora očkování je vlastně trestem pro lidi, na které se vakcína nedostane.

Nenecháte se očkovat? Přijde represe. Buďme k lidem poctiví, upozorňuje právník
Foto: Archiv
Popisek: Očkování, ilustrační foto

Profesor Roman Prymula říká, že pokud se lidé nechají naočkovat, přinese jim to výhody. Např. výhody v podobě možnosti vyrazit do divadla bez předchozího otestování na covid.

Zatím se diskutuje o tom, co by měly být motivační prvky a jaké budou úlevy pro osoby, které budou očkované. Zatím se zdá, že některé letecké společnosti chtějí přepravovat pouze očkované jedince, což nebude až tak jednoduché. Je jasné, že příští olympiáda bude jen pro očkované sportovce. Ale co se týká bezprostředních pohnutek, tak myslím, že tito lidé budou mít možnost chodit na akce a vstupovat do různých prostor bez testu. U roušek je to ale zatím nejasné, protože zřejmě nenastává sterilizační imunita, takže se může stát, že minimálně v době, než bude navozena situace, kdy budou roušky výrazně pomalejší, tak se roušky možná nosit budou,“ uvedl Prymula v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle Dostála je to ale možné vnímat i jako trest pro lidi, kteří očkovaní nebudou. Třeba jen proto, že se na ně díky omezenému počtu vakcín nedostane.

Pokud říkáme, že někdo bude mít volnější možnost cestovat, tak buďme poctiví a dodejme, že je to jen obrácený výrok toho, že kdo očkování nepodstoupí, nebude moci cestovat. Můžeme se bavit, jestli tato represe je na místě či ne, ale buďme poctiví a neříkejme, že to represe není. Represe to totiž je,“ zdůraznil Dostál v rozhovoru pro iDNES.cz.

„Jsem pro otevřenost a poctivost – neříkejme, že tu budou výhody pro očkované, jsou to totiž represe pro neočkované. Je také otázka, zda se u lidí, kteří již covid-19 prodělali, musí v případě neočkování ukládat sankce. Domnívám se, že potřebujeme řešit úplně jinou věc. Potřebujeme ochránit rizikové pacienty a ostatní nechme na pokoji, když na ně dnes stejně nemáme technickou kapacitu a dostatek vakcín,“ rozvedl svou myšlenku.

Poměrně skeptický je Dostál v otázce, zda by Česko mělo dávat informace o očkovaných ostatním zemí. Je toho názoru, že by tuto možnost napřed měli prodebatovat poslanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…