Nenecháte se očkovat, dostanete výpověď v práci? Doktor Hnízdil má odpověď

01.02.2021 21:58

V tom, jestli očkování může být důvodem výpovědi ze strany zaměstnavatele či důvodem pro přeřazení neočkovaného zaměstnance na jiné pracoviště, nemá stále mnoho lidí pracujících ve zdravotnictví a sociálních službách jasno. Známý rehabilitační lékař Jan Hnízdil proto s touto otázkou oslovil právní kancelář České lékařské komory, která ve svém stanovisku uvedla, že kvůli rozhodnutí odmítnutí očkovací látky tak zaměstnavatel činit nemůže.

Nenecháte se očkovat, dostanete výpověď v práci? Doktor Hnízdil má odpověď
Foto: facebook.com
Popisek: Rehabilitační lékař Jan Hnízdil

I když právní odbor Ministerstva zdravotnictví a Česká lékařská komora tvrdí, že odmítnutí očkování nemůže být důvodem výpovědi ze strany zaměstnavatele, Odborový svaz zdravotnictví a sociálních služeb ČR vydal stanovisko k očkování proti covidu-19, v němž uvádí, že pokud se zaměstnanec odmítne očkování podrobit, může být však zaměstnavatelem jednostranně převeden v rámci pracovní smlouvy například na jiné pracoviště v rámci zaměstnavatele, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil.

Hnízdil se proto obrátil na ředitele právní kanceláře ČLK Jana Macha, který ve svém vyjádření potvrdil, že očkování je dobrovolné a jeho odmítnutí není důvodem pro přesun zaměstnance na jinou pozici. „Zaměstnance nelze k nepovinnému očkování žádným způsobem nutit ani ho žádným způsobem postihovat za to, že se očkování nepodvolil, pokud si to zaměstnavatel přál. Pokud jde o otázku, zda zaměstnavatel je vůbec oprávněn zjišťovat, zda zaměstnanec absolvoval, či neabsolvoval nepovinné očkování, je třeba odpovědět, že zaměstnavatel k tomu oprávněn není,“ uvedl.

  • Celý text ZDE.

Možnost převést zaměstnance v rámci pracovní smlouvy na jinou práci má zaměstnavatel vždy bez ohledu na otázku očkování. „Jakákoli sankce za nepodrobení se nepovinnému očkování v úvahu nepřipadá, což jednoznačně vyplývá z obou stanovisek, která jsou podle mého názoru shodná, pouze stanovisko odborového svazu je poněkud širší,“ doplnil Mach.

„Za současného právního stavu je očkování občanů včetně pracovníků zdravotnictví a sociálních služeb zcela dobrovolné. Zaměstnavatel není oprávněný zjišťovat, zda zaměstnanec je, či není očkovaný. Tuto informaci není povinen zaměstnavateli poskytnout ani závodní lékař zaměstnance. Vzhledem k tomu, že informace, zda zaměstnanec je, či není očkovaný, není zaměstnavateli dostupná, je diskuse o přeřazování neočkovaného zaměstnance na jiné pracoviště či jiném speciálním opatření bezpředmětná,“ shrnul poté Hnízdil závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…