Neoprávněné likvidace firem přijdou stát na miliony

24.11.2011 21:57

Majitelé zkrachovalých firem se čím dál častěji dožadují odškodnění za to, že jejich společnosti soudy neprávem poslaly do konkurzu. Celková částka, o kterou se podnikatelé soudí, se podle České televize pohybuje v řádu stovek milionů korun. Ministerstvo spravedlnosti proto slibuje hlubší kontrolu práce konkurzních soudců.

Neoprávněné likvidace firem přijdou stát na miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podněty podnikatelů již přinášejí první ovoce. Zemědělec Milan Macháček třeba na státu vysoudil 400 tisíc korun jako odškodné za to, že se chybným rozhodnutím soudu dostal až za mříže. Macháček, který viní konkurzní soudy z neoprávněné likvidace své firmy, však požaduje řádově vyšší částku. "My jsme dali víc za právníky a rodina zůstala v sociální nouzi," vysvětloval zemědělec České televizi, proč po státu nyní žádá 50 milionů korun.

Rodinný majetek

Vysoké finanční požadavky má i společnost Golf Ještěd. I konkurz na tuto firmu je totiž podle posledního rozsudku neplatný. Postižený podnikatel Aleš Vébr tvrdí, že ztrátou rodinné firmy přišel o veškerý rodinný majetek, a trvá na jeho vrácení. Krajský soud v Ústí nad Labem, který o konkurzu rozhodl, však pochybení odmítá.

Jediným soudcem, který byl za pochybení v rámci konkurzního řízení odsouzen, byl Jiří Berka z Ústí nad Labem. Ten si za činnost ve zločinném spolčení měl odsedí devět let a přijde o veškerý majetek.

Čtěte také:
Velké plány proti korupci. Soudy to neochromí, uklidňuje Pospíšil
Úřednice na pražském soudu zpronevěřila přes milion korun
Pospíšil chce 219 milionů na dorovnání platů soudců

reklama

autor: qot

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…