Neosvobodili nás Rusové, ale Sověti. Šéf lidovců rozvíjí důvody, proč by prezident neměl jezdit do Moskvy

10.04.2015 10:06

Lidovečtí ministři nebudou na jednání vlády hlasovat pro schválení cesty prezidenta do Moskvy, pokud její součástí bude účast Miloše Zemana na vojenské přehlídce. V rozhovoru pro server Echo 24 to uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Neosvobodili nás Rusové, ale Sověti. Šéf lidovců rozvíjí důvody, proč by prezident neměl jezdit do Moskvy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek na besedě v Opavě

Přiznal také, že pokud ministr zahraničí nebude podrobný prezidentův moskevský program znát do příštího týdne, jsou možné i další odsuny hlasování. „Pak se ale holt musí rozhodnout hlasováním. Protože jinak by tam prezident musel jet bez schválení vládou, a to by byl poměrně jasný signál nejednoty české zahraniční politiky i směrem ven. A bylo by to nepříjemné,“ přiznal Bělobrádek.

Na otázku, zda stále platí stanovisko KDU-ČSL, tedy pokud se prezident zúčastní i vojenské přehlídky, pro cestu žádný lidovecký ministr ruku nezvedne, odpověděl Bělobrádek jednoznačně: „Ano. Když začaly probíhat zprávy, že součástí toho programu by měla být i vojenská přehlídka, kde budou představitelé KLDR, ale i separatistických republik, tak to pro nás bylo nepřípustné.“

Celý rozhovor je ZDE

Lidovci se domnívají, že by se moskevských oslav mohl zúčastnit například jen náš velvyslanec v Rusku. Nebo by mohlo dojít k podobnému řešení, jaké zvolila Angela Merkelová. Prezident by tedy mohl jet do Moskvy až o den později a vyhnout se vojenské přehlídce.

Vláda prý může schválit i takové usnesení, které dá prezidentovi jasný mandát. „Ten může znít například tak, že neuznáváme anexi Krymu a podobně. A prezident by tam jel s tímto mandátem,“ uvedl Bělobrádek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…