Neperte tak často, svetry jen občas. Vědci „zachraňují“ planetu

12.12.2023 9:34 | Monitoring

Neperte tak často, radí vědci, kteří „zachraňují planetu“, světové populaci. Například svetry dle nich stačí prát jen občas, konkrétně jednou za dva týdny. Video s danou výzvou zveřejnilo Světové ekonomické fórum, které sdružuje nejmocnější a nejbohatší osoby světa a předsedá mu Klaus Schwab, přední proponent zelené ideologie.

Neperte tak často, svetry jen občas. Vědci „zachraňují“ planetu
Foto: Pixabay
Popisek: Oděv

Světové ekonomické fórum (World economic forum, WEF) ve zveřejněném videu připomíná, že praní má „velký dopad na životní prostředí“ vzhledem k tomu, že až 70 procent emisí oxidu uhličitého, které generuje bavlněné tričko, pochází právě z jeho praní a následného sušení.

Fórum též upozorňuje, že při praní se do vodních toků dostávají prací prostředky a mikrovlákna, což v důsledku poškozuje celý ekosystém. Pokud už však pračku přece jen používáte, WEF doporučuje prát při nižší teplotě a s kratšími pracími cykly.

Při praní se navíc oblečení opotřebovává a časté praní tak vede k většímu objemu textilního odpadu. „Jen Evropská unie ročně vyprodukuje 2,2 milionu tun textilního odpadu,“ udává Světové ekonomické fórum.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39913 lidí

Odborníci ze Společnosti chemického průmyslu se proto shodují, že oblečení by se nemělo prát po každém nošení a poskytují návod na to, jak často jednotlivé kusy textilu prát.

Džíny maximálně jednou za měsíc. Svetry jednou za čtrnáct dní a pyžama jednou týdně. Výjimku podle odborníků představuje praní spodního prádla a oblečení na sport. To by se mělo prát po každém nošení.

Video je ke zhlédnutí zde.

O tom, jak péčí o oblečení pomoci životnímu prostředí, informovalo Světové ekonomické fórum i na začátku tohoto roku. Průměrně oblečení vydrží zhruba 5 let, než se vyhodí. Celosvětový módní průmysl každoročně vyprodukuje 92 milionu tun textilního odpadu. Při skladování textilu na skládkách se pak uvolňují skleníkové plyny, které tak dle WEF přispívají ke globálnímu oteplování. „Velké části tohoto odpadu bychom mohli zabránit, kdybychom oblečení nosili déle,“ radí Světové ekonomické fórum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jeden oblek na biřmování, na svatbu i do rakve,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 12.12.2023 11:15:02
toť sen našich progresivistů. Tloustnou se totiž nebude, červi a řasy mají málo usazujícího se tuku. Oblečení dočasně proloženo uniformou ( tak 8-12 let) na obranu liberální demokracie někde na východě. Kdo přežije, může si ji nechat na dotrhání a zvýšit svůj šatník o 100%. Doba Marie Terezie se vrací. Výroba lavorů na mytí, křesadel a sběru klestí na panském zažije boom. Nade vším budou bdít ozbrojené složky ČR, složené z Ukáček a amerických Blackwater. Krásně bude. Jsem rád, že jsem stár.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…