Nepijte nyní alkohol neznámého původu, varuje Čechy policejní prezident

14.09.2012 19:09

Vyšetřování metylalkoholové kauzy běží na plné obrátky. Policejní prezident Martin Červíček jasně říká, že policie dělá v případě maximum, ale konkrétní informace ke kauze nechce příliš sdělovat, protože vyšetřování stále probíhá. Důsledně odmítá, že by policie podcenila potírání prodeje nelegálně páleného alkoholu.

Nepijte nyní alkohol neznámého původu, varuje Čechy policejní prezident
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

Policie stále nedopadla hlavního výrobce smrtelně nebezpečného metylalkoholu. Jak to s vyšetřováním kauzy vypadá? V pátečním Interview ČT24 o kauze informoval policejní prezident Martin Červíček. "Situace v České republice je velmi závažná," zdůraznil Červíček s tím, že má informace o dalších třech případech souvisejících s touto kauzou.

Situace se ještě může zhoršit

V tuto chvíli policie pracuje s osmi obviněnými, přičemž podle Červíčka jde o důležité osoby v případu, ale v tuto chvíli nelze říct, zda jde o "středně velké" či "velké" zločinecké ryby. Policejní prezident nechtěl komentovat ani otázku, zda existuje pouze jeden zdroj otravy nebo zda je jich více.

V pořadu také opakovaně zazněl dotaz, jak blízko je k dopadení člověka, který za kauzou stojí. Kdy dopadnete první článek? Jak jste k němu blízko? Série těchto otázek se v pravidelných intervalech opakovala. Policie podle Červíčka sleduje řadu stop, vyslýchá distributory smrtelného nápoje, a v tuto chvíli není možné říci víc. Dokonce ani to, zda se onen první článek distribuční sítě nachází na území ČR nebo v zahraničí.

Podle policejního prezidenta je předčasné hovořit i o tom, zda za touto kauzou stojí především touha po sebeobohacení nebo jiný motiv. V této fázi případu však ještě nelze říci, že to nejhorší máme za sebou. Stále je možné, že se objeví další smrtelné otravy, neboť policie zřejmě neodhalila ještě všechny distribuční místa. Ještě stále je ve hře možnost, že dojde k plošnému zákazu prodeje tvrdého alkoholu.

Ukazuje případ metylalkohol na selhání státu?

"Rád bych vyzval občany. Je velmi nebezpečné pít alkohol, který není řádně označený, okolkovaný a neznámého původu. Pít takovýto alkohol je zvláště v těchto dnech hazardováním se životem," zdůraznil Červíček.

Červíček v pořadu razantně odmítl tvrzení, že by případ metylalkohol ukázal na nějaké selhání státu. Policie prodej nelegálního alkoholu pravidelně monitoruje a rozhodně to prý není tak, že by se jakékoli kontroly objevily až poté, co média informovala o prvních mrtvých občanech.

Aby mohla policie pracovat ještě důsledněji a pečlivě se věnovala i jiným kauzám než kauze metylalkohol, má sloužit i posílení rozpočtu policie plánované na příští rok. Červíček ovšem v této souvislosti důsledně popírá, že jde o peníze, kterými by chtěla vláda umlčet případné protesty odborů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…