Neplatíte alimenty? Přijdete o řidičák

23.05.2012 18:24

Lidem, kteří neplatí výživné na děti, možná bude hrozit zabavení řidičského průkazu. Tuto úpravu podpořil sněmovní ústavně-právní výbor.

Neplatíte alimenty? Přijdete o řidičák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti hrající si na ulici

Lidem, kteří neplatí výživné na děti, možná bude hrozit zabavení řidičského průkazu. Včlenění úpravy do novely občanského soudního řádu a exekučního řádu podpořil sněmovní ústavně-právní výbor. Myšlenka vznikla na ministerstvu spravedlnosti. Jde o jeden z kroků, který by mohl snížit přeplněnost věznic.

Úprava by neměla být pro neplatiče alimentů podle předkladatele návrhu Pavla Staňka (ODS) likvidační. Exekuce by nebyla možná v případech, kdy lidé potřebují řidičský průkaz pro získávání peněz na své živobytí a závazky.

Mediální výkřik

Návrh vyvolal mezi členy výboru debatu. Jeroným Tejc (ČSSD) se pozastavil nad tím, že jej ministerstvo předkládá prostřednictvím poslance a obchází tím obvyklý legislativní proces. Úpravu označil za "mediální výkřik".

Koaliční poslanci ji naopak hájili. Staněk poukazoval na to, že nyní je kvůli neplacení výživného ve věznicích více než 2000 lidí. Podle Ivany Weberové (ODS) by návrh mohl neplatiče přimět k větší aktivitě, podobná úprava už podle ní platí na Slovensku a v Polsku.

Polčák je pro

Za relativně účinný nástroj pokládá návrh Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové). "Mrzí mě, že se na něj nepřišlo dříve a že jsem na něj nepřišel já," poznamenal. Neplacení výživného je podle něho jedním z nejčastějších trestných činů.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…