Nepoužívejte výraz ,,křesťanské hodnoty", když chcete šířit nenávist vůči cizincům, vyzvali čeští evangelíci

19.10.2016 13:07

Hluboké znepokojení nad způsobem, jakým v posledních měsících někteří veřejní činitelé volají po návratu ke „křesťanským hodnotám nebo kořenům“, vyjádřila synodní rada Českobratrské církve evangelické v textu, který zveřejnila na webu E-cirkev.cz.

Nepoužívejte výraz ,,křesťanské hodnoty", když chcete šířit nenávist vůči cizincům, vyzvali čeští evangelíci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do sakristie kostela Všech svatých

Evangelíkům záleží na tom, aby označení „křesťanský“ nebylo vyprazdňováno. „Pokládáme za nepřijatelné, používá-li se ‚křesťanská‘ rétorika pro šíření předsudků a nenávisti vůči cizincům, nejčastěji muslimům, pro odmítání pomoci uprchlíkům, přivolávání střetu civilizací či vyvolávání duchů nacionalismu. Obáváme se toho, aby se povrchní ‚křesťanská‘ rétorika nestala ospravedlněním naší nechuti dělit se s druhými nebo něco obětovat,“ píše se v prohlášení.

Celý text je ZDE

„Evangelium přijímáme jako dobrou zprávu pro slabé a trpící, která je v příkrém rozporu s každým hloubením příkopů mezi lidmi, vytvářením přehrad a nepřátelství. Jako křesťané se ke zvěsti Ježíše Krista hlásíme jako k programu naší životní cesty, byť jej ani zdaleka nedokážeme naplňovat. Rádi bychom povzbuzovali k naději, že lze hledat cestu k lidem kolem nás a překonávat zničující konflikty,“ dodává synodní rada Českobratrské církve evangelické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…