Nepříčetnost! Zeman rozpálil do běla Schwarzenberga. Muselo to ven

11.03.2021 16:58

Někdejší ministr zahraničních věcí a neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg (TOP 09) se vymezil proti požadavkům prezidenta Miloše Zemana, které uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Zeman by rád, aby došlo k odvolání šéfky SÚKL Ireny Storové, ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka a ministra zdravotnictví Jana Blatného. Schwarzenberg to však v komentáři pro Aktuálně.cz vnímá jako vyžadování porušování zákonů.

Nepříčetnost! Zeman rozpálil do běla Schwarzenberga. Muselo to ven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Pan prezident Zeman dal opravdu pozoruhodný rozhovor Parlamentním listům. Vyzval v něm k odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného a také ředitelky Státního úřadu pro kontrolu léčiv Ireny Storové. Proč k odvolání vyzývá, řekl velice jasně. Brání totiž očkování Sputnikem v Čechách. A podmínil to kvalitou budoucích vztahů s premiérem,“ okomentoval Zemanova slova Schwarzenberg.

Schwarzenberg se nedomnívá, že by naše hlava státu byla odborníkem přes léky a vakcíny. Zároveň podle něj to, že prezident žádá odvolání ministra vlády, je pozoruhodným činem.
 
„Já už jsem jednou psal, že nejsem odpůrcem Sputniku V, naopak jsem přesvědčen, že ruská věda už dokázala leccos, a i tato vakcína může být velmi dobrá. Ale samozřejmě musí splnit stejné podmínky jako jiné vakcíny ostatních výrobců. Ať jsou to vakcíny americko-německého konsorcia BioNTech/Pfizer, britsko-švédské AstraZeneky či americké Moderny atd. Všechny tyto očkovací látky musely projít náročnými testy, které provádí evropská agentura EMA, a naše zákony jiné léky ani nepovolují. Nemůžeme obcházet naše předpisy a bez těchto testů umožnit očkování obyvatel ruským Sputnikem. To je ale přesně to, co Zeman od ministra zdravotnictví a šéfky SÚKL vyžaduje. Porušení zákonů a pravidel,“ míní Schwarzenberg a dodává, že Zeman takto útočí na zodpovědné politiky a úředníky.
 
 
A stejně tak zaútočil i na ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD). „Označil ho sprostě a dovolím si říct, že i zcela nespravedlivě jako neschopného. Tedy, žijeme v zemi, kde prezident veřejně útočí na vlastního ministra zahraničí. O zahraniční politice můžeme samozřejmě diskutovat, můžeme se přít o výkonu funkce ministrem Petříčkem, ale veřejný útok hlavy státu, to je opravdu jedinečné. To se neděje ani v tzv. banánových republikách a my nemáme ani ty banány,“ dodal Schwarzenberg a uzavírá celý komentář slovy, že se obává, zda u prezidenta Zemana můžeme ještě mluvit o jeho příčetnosti.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…