Neříkejte bilion korun! Pomoc lidem v krizi? Horké chvilky Havlíčka v televizi

17.05.2020 16:23

Partie televize Prima má i svou druhou hodinu, stejně jako Otázky Václava Moravce České televize. Hosty druhé hodiny nedělní Partie televize Prima byli ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček, ekonomický expert ODS Jan Skopeček a lidovecký poslanec Marek Výborný. Havlíček zdůrazňoval, že vláda poskytuje lidem největší pomoc v moderní historii. „Celý víkend sedíme s bankéři a jede se nonstop,“ vysvětloval Havlíček. A pak spustili Skopeček s Havlíčkem...

Neříkejte bilion korun! Pomoc lidem v krizi? Horké chvilky Havlíčka v televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Havlíček si pochvaloval, že se v Česku i navzdory koronavirové krizi daří udržet vysokou zaměstnanost. „Lidé se u nás nemuseli a nemusejí bát o práci,“ uklidňoval ministr Havlíček s tím, že už před krizí jsme měli nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropě. „Nicméně je faktem, že teď to roste. Teď je asi 250 tisíc nezaměstnaných a 330 tisíc pozic, které se nabízejí,“ uznal Havlíček. Nárůst nezaměstnaných se ale podaří zbrzdit díky programu Antivirus.

Výborný byl podstatně skeptičtější a poukazoval na to, že především v oblasti cestovního ruchu hrozí, že desítky tisíc lidí přijdou o práci. „Je to věštění z křišťálové koule, to tady asi víme všichni. ... Když udržíme zaměstnanost, zůstanou lidem peníze a my je musíme skutečně přesvědčovat o tom, že je třeba vracet ty peníze do ekonomiky. Jedině tak se podaří zmírnit ty dopady celé krize,“ apeloval Výborný na občany.

Skopeček vyjádřil obavu, že nezaměstnanost může ještě citelně vzrůst, ale jedním dechem dodal, že úkolem politiků je spíše šířit optimismus. „Politici by podle mého názoru měli šířit optimismus i v tomto směru, aby motivovali zaměstnavatele, aby nepropouštěli lidi,“ zdůraznil ekonomický expert ODS.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Volal po tom, aby se v Česku snížila cena práce, protože to umožní lidi propustit, když přijde krize, ale opět je co nejrychleji přijmout, když bude třeba. Skopeček prostě a krátce volá po flexibilnějším trhu práce.

Výborný by hledal inspiraci ve vládě německých či rakouských lidovců. „Když se podíváme na ekonomickou pomoc v sousedním Německu, tak ta pomoc tam je větší, dokonce bych řekl dramaticky větší,“ upozornil Výborný.

„Máte pravdu v tom, že v Německu je ta pomoc výrazně větší, ale Německo je extrém, protože to je jedna z nejbohatších zemí v Evropě,“ ozval se Havlíček. Podle něj je třeba dívat se spíš do Rakouska či Švédska a v tomto srovnání prý česká pomoc občanům nevypadá špatně. Vláda se podle Havlíčka chystá více investovat do dopravní infrastruktury, do boje se suchem a do dalších oblastí. Do ekonomiky hodlá údajně nalít jeden bilion korun.

Výborný vládě vyčetl, že kabinet sice mnohé slibuje, ale řada podnikatelů marně čeká na finanční pomoc.

Ministr okamžitě vysvětloval, čím to je. Nejprve to musela vláda připravit, pak to musela schválit Sněmovna, poté Senát, poté to podepisoval prezident a nakonec musela program notifikovat Evropská komise, což se podle Havlíčka podřilo v pátek. „Celý víkend sedíme s bankéři, jede se nonstop a dopilovává se smlouva, která musí být s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. V pondělí, čili zítra, by to mělo jít na vládu, vláda by to odsouhlasila, poté to musí ČMZRB vypsat, to už je v řádu hodin a pak už záleží na bankách, kdy začnou ty peníze dávat. Je to vůbec největší podpora, která kdy do záruk přišla. Opakovaně říkám, že to je až 150 miliard korun, a to se prostě nedá udělat ani za týden, ani za 14 dní.“

„Tak snad to bude lepší než programy Covid 1 a Covid 2,“ vypálil Skopeček s tím, že na peníze z těchto dvou programů dosáhlo velmi málo lidí. „Ale pane ministře, neříkejte jeden bilion korun, to tam mícháte jablka s hruškami. Vy tam počítáte tu přímou pomoc, která byla opravdu minoritní, a pak odložené platby na sociálním pojištění, které ti podnikatelé stejně budou muset jednoho dne zaplatit.“

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí

Podle Výborného je načase vyčistit prostředí exekucí a za konkrétních podmínek smést ze stolu staré exekuce, protože v této krizi nepochybně přijdou exekuce nové, a to i u dosud relativně bezproblémové střední třídy, která se však do problémů dostane. Staré a takřka nevymahatelné exekuce je podle Výborného třeba zastavit jednou provždy.

Po reklamě, která hostům poněkud přetrhla diskusní nit, se ve studiu CNN Prima News objevil také analytik serveru Aktuálně.cz David Klimeš. Nejprve koaliční vládu ANO a ČSSD podporovanou komunisty pochválil.

„Já hned na úvod pochválím vládu za to, že na začátku si opravdu uvědomila problém a uklidnila zaměstnavatele i zaměstnance, že nějakým způsobem pomůže.“

Jenže hned poté poukázal i na stinnou stránku věci. „Myslím, že jsme tři měsíce po začátku krize a v podstatě žádný z těch programů podle mě není dotažený,“ upozornil Klimeš. Vláda by se měla zamyslet nad pokračováním kurzarbeitu, jak se bude řešit ošetřovné a zda se podaří rozjet program Covid 3, protože podle Klimeše se programy Covid 1 a Covid 2 nepovedly. Osobně má prý obavy o to, co se stane na podzim, až vládní pomoc odezní. Zvlášť pokud přijde druhá vlna pandemie.

Havlíček uznal, že se mohly stát nějaké chyby, ale v globálním měřítku si prý Česko vede dobře. Brzy zavedlo karanténní opatření a dnes je mezi prvními uvolňuje. Zdůraznil, že osoby samostatně výdělečně činné dostaly finanční pomoc, lidé budou dál dostávat ošetřovné a tak podobně. „My dneska do té ekonomiky dáváme desítky miliard korun, a to musí někdo zúřadovat. Na to ten stát nebyl připraven,“ vysvětloval Havlíček.

Výborný upozornil, že nejde jen o administraci finanční pomoci, ale o chaos, v jakém vláda vydávala stanoviska k zavádění a rušení koronavirových opatření.

„Já když si vzpomenu, jak něco řekl pan náměstek Prymula, něco úplně jiného jsme slyšeli od ministra zdravotnictví a pak přišla vláda a bylo to zase úplně jinak. Tady já bych byl opravdu velmi opatrný. Myslím, že občané ČR jsou výborní v tom, že se dokážou přizpůsobit situaci a dokážou reagovat na opatření, ale co nutně potřebují, je rozumět tomu, co ta vláda dělá,“ konstatoval Výborný, který doufá, že se vláda napříště už chaosu vyvaruje.

Skopeček se k Výbornému přidal. Poukázal na to, že v Česku byly zavřené kostely, byla zavřená kadeřnictví, ale otevřely se hobby markety a kadeřnictví pro psy, což rozhodně nevypadá jako jasný plán rozvolňování přísných opatření. Každý den, kdy vláda bude udržovat lidi v obavách, ekonomice notně uškodí. „Každý týden, kdy lidé budou mít strach už jen proto, že nosíme roušky nesmyslně i ve venkovních prostorách, tak tím více se bude ekonomika dostávat do záporných čísel,“ varoval Skopeček.

Havlíček si ale trval na tom, že vláda dělá všechno, co může, že připravila až 26 programů ekonomické podpory.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

David Klimeš poukázal, že podobné vládní plány by fungovaly skvěle, kdyby měla Česká republika efektivní státní správu a už od minulé krize měla připravený dobrý program kurzarbeit. Jenže Česko nemá ani efektivní státní správu, ani dobrý kurzarbeit program. Proto by vládě doporučil, aby snížila odvody a daně a řekla lidem, že si kabinet pro peníze přijde později, až se lidé z té krize vzpamatují.

Podle Havlíčka by ale touto cestou dostali podnikatelé podstatně menší podporu, než dostali v programu Pětadvacítka.

Nakonec se věnoval možnému vstupu českého státu do společnosti Smartwings. „Je to jedna z variant, ale jedině za předpokladu, že by to nestálo nic. Toto je dopravce, toto je firma, která má 2 500 zaměstnanců. My jsme jedna z mála zemí, která vyrábí letecké motory. Toto všechno je třeba zohlednit,“ zdůrazňoval Havlíček.

Výborný se Skopečkem se shodli na tom, že Smartwings nejsou strategickou firmou. Pokud už se má nějaký letecký dopravce chránit, tak to má být vojenská letecká doprava.

„Podle mého názoru je to skandální návrh. Přece žijeme v kapitalismu a nelze přistoupit na to, že někdo drží firmu, když vydělává, ale když se ocitne v problémech, přesune riziko na stát,“ rozčiloval se Skopeček. „Takhle prostě tržní ekonomika fungovat nemůže,“ zdůraznil.

David Klimeš pronesl ještě ostřejší slova a připomněl, že spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně byl Babišovi na svatbě a premiér to nechce řešit,“ vypálil analytik s tím, že se Smartwings nestojí a nepadá česká ekonomika. Pokud padnou Smartwings, jejich místo prý brzy zaplní konkurence.

„To, jestli byl někdo někomu na svatbě, to je přece nízké téma,“ kroutil hlavou Havlíček s tím, že vláda nezvažuje pomoc jen pro Smartwings, ale pomáhá i jiným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…