Nerudová může Pavla podpořit i finančně

17.01.2023 20:28

Neúspěšná kandidátka na prezidentku se nechala slyšet, že napne veškeré síly, aby pomohla Petru Pavlovi porazit v druhém kole prezidentských voleb Andreje Babiše. Podpořit Pavla v kampani před finále může i finančně. Šéf Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí František Sivera uvedl, že neúspěšní kandidáti mohou použít nevyužité peníze pro svou kampaň na podporu jiného kandidáta. Vyjádřil se tak pro server Seznam Zprávy.

Nerudová může Pavla podpořit i finančně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Danuše Nerudová a Petr Pavel

Pokud neúspěšným kandidátům zbyly na transparentních účtech peníze, mohou je podle Sivery použít na podporu v kampani jiného kandidáta: „Kandidát nepostoupivší do kola druhého je omezen pouze limitem 40 milionů korun výdajů. Je pouze na zvážení kandidáta, zda příjmy z volebního účtu použije na podporu jiného kandidáta s jeho vědomím, či se už do kampaně nezapojí,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí František Sivera.

Volební zákon podle jeho slov nijak neomezuje kandidáty, kteří se druhého kola volby neúčastní, v oprávnění pokračovat v kampani až do vyčerpání jejich příjmů. Podle volebního zákona kampaň pro všechny kandidáty končí až vyhlášením celkových výsledků voleb. Zákon nerozlišuje, zda kandidát postoupil, či nepostoupil do druhého kola.

Kandidát na prezidenta Petr Pavel má nyní na svém transparentním účtu k dispozici přes 12,6 milionu korun. Část peněz mu na účtu zbyla z prvního kola, dalších více než jedenáct milionů korun mu od sobotního rána do dnešních 17.00 poslali jeho příznivci a sponzoři. Částku se Pavlovi podařilo vybrat zejména na drobných darech v řádu tisíců a desetitisíců korun. Vyplývá to z jeho transparentního účtu. Andreji Babišovi od soboty na účtu přibylo asi 56 000 korun. V prvním kole jeho tým všechny dary vrátil a kampaň zaplatil z peněz hnutí ANO.

Danuše Nerudová dnes na tiskové konferenci společně s Petrem Pavlem oznámila, jak bude jejich spolupráce vypadat. Generál přiblížil, že se dohodli na spolupráci v oblasti sdílení ploch, ale také na společné účasti na některých akcích.

„Jsem přesvědčen o tom, že je potřeba jít dál. A v tomto ohledu je třeba se také zamyslet nad tím, že soupeření z prvního kola zůstalo v prvním kole a teď před kolem druhým jsou karty rozdány jinak,“ popsal situaci. „A pokud chceme něco jiného, a já jsem přesvědčen, že většina lidí chce něco jiného, tak musíme některé rozdíly přehlédnout a nenechat se znechutit, aby ke druhému kolu přišli nejen všichni ti, kteří přišli v kole prvním, ale možná i někteří další,“ rozvedl myšlenku.

Požádal také své podporovatele, aby v rámci možností spolupracovali s dobrovolníky z týmu Danuše Nerudové.

„Budu moc rád, když budou spolupracovat naši dobrovolníci na obou stranách. Právě s vědomím toho, že cíl máme společný. Rád bych ještě jednou požádal všechny, nevzdávejme to. Společně to zvládneme,“ uzavřel generál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…