Neskutečná drzost, nenávist. Dienstbier je vlastizrádce a Šabatová a Marksová nepřátelé Česka. Za migrací stojí Američané. Klaus se pustil do Sobotky kvůli uprchlíkům. A tohle se pak stalo…

04.01.2016 17:03

Exprezident Václav Klaus na TV Prima řekl, že Češi protestují strašlivě málo proti pasivitě premiéra Bohuslava Sobotky a české vlády ve věci masové migrace. Podle něho se schyluje k dalšímu stěhování národů a migrační tsunami teprve přijde. Vláda podle něj kvóty na migranty nakonec přijme. Prý fanatičtí promigranti jako Dienstbier, Marksová či Šabatová každého, kdo migranty nevítá, považují málem za egoistického opočlověka.

Neskutečná drzost, nenávist. Dienstbier je vlastizrádce a Šabatová a Marksová nepřátelé Česka. Za migrací stojí Američané. Klaus se pustil do Sobotky kvůli uprchlíkům. A tohle se pak stalo…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Anketa

Kterou celebritu byste volili v prezidentských volbách, pokud by kandidovala?

hlasovalo: 17768 lidí

„Já si myslím, že (Češi) protestují strašlivě málo vůči pasivitě, byť v tom částečně rozpolcené, české vlády. Nad pasivitou pana premiéra oni bohužel neprotestují,“ řekl Klaus. „Schyluje se k dalšímu stěhování národů. Někdo si myslí, že se přelila migrační vlna. Ta začíná, ta pověstná tsunami teprve přijde,“ pokračoval exprezident.

Podle Klause vláda kvóty na imigranty nakonec přijme: „Sklapnou, a když dostanou příkazem 1 700, řeknou o.k., když to bude o nulu víc, 17 000, tak o.k. Až dostanou 170 000, nevím, jak budou reagovat.“

Klaus zkritizoval lidi, kteří migraci a zánik evropských národů prosazují, jako jsou ombudsmanka Anna Šabatová, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová: „Tito i fanatičtí promigranti, takoví ti pánové Dientsbierové, ti každého, kdo si nemyslí, že máme říkat herzlich wilkommen, považují málem za opočlověka, který je egoistický a nedostatečně se dívající do dálky.“

Do nebe volající drzost

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech exprezidenta myslí. Někteří s ním souhlasí, jiní upozorňují, že Klaus v minulosti byl proti demonstracím, a další mu vyčítají některé jeho kroky z minulosti.

„Myslím si o tom své,“ reagoval stručně předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Václav Klaus umně jitří emoce, aniž nabízí jakékoli řešení. Změní se něco, pokud budeme hlasitě volat to samé jako Václav Klaus? Že za všechno mohou pan Gauck a paní Merkelová? Ono by se něco změnilo, pokud bychom se dopustili té pošetilosti a zavřeli hranice? To by zastavilo imigrantskou vlnu? Jediné řešení je využít naší váhy při diskusi v rámci EU a snažit se najít jednotné řešení v rámci EU. V tom naše vláda není pasivní. Některé její kroky bych si představoval jinak, avšak kritika vlády za každou cenu v této situaci nevede k výsledku, ale l lacinému populistickému získávání bodů. K tomu se nesnížím,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Zaráží mě, že člověk, který, když jsme organizovali první demonstrace proti jeho takzvaným reformám, kupónové privatizaci a podobně, je doložitelné, že se zasazoval ve vládě, zda by proti nám bylo možné nasadit silové resorty, to znamená vnitro a obranu. Když mluví o tom, že se málo demonstruje, tak jakékoli zárodky potlačoval takovýmito způsoby. A pokud byly v Česku nějaké demonstrace, vždy se snažil ty lidi zesměšnit a odradit a říkal, že jde o zájezdy odborů. Takže je to do nebe volající drzost, co bývalý prezident vyslovil. Člověk, který bez jakékoli konzultace s občany s Mečiarem rozdělil Československo a prvky přímé demokracie vždy odmítal, nedávno mluvil o referendu a hraje s nimi účelově politickou hru. Člověk, který udělil takovou plošnou do nebe volající amnestii uličníkům, zlodějům a podvodníkům, se nestydí toto prohlašovat. O občanech naší země si myslí asi to nejhorší – že se s nimi dá manipulovat, jak chce. Vždy jsem se snažil být zdrženlivý, pokud jde o vyjadřování mezi ústavními činiteli. Ale na hrubý pytel musí hrubá záplata, jinak by si lidé typu Václava Klause dělali, co by je napadlo,“ řekl redakci předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

„On spekuluje, že Česká republika kývne na kvóty. To se nestalo. My jsme na ně nekývli. Podezírání lidí se stalo módou. Někteří budoucí kandidáti na prezidenta začínají hrát se strachem, který lidé oprávněně mají. Ale neříkají, co udělat, aby migrace byla zastavena, a pořád jen říkají, jaké nebezpečí hrozí, a straší lidi. Já jsem navštívil Maďarsko, setkal jsem se tam s prezidentem, předsedou parlamentu a ministrem zahraničí a byl jsem prvním z těch, který řekl, že podporuji Maďary ve stavbě plotu, protože jediný brání důsledně schengenskou hranici. Těsně předtím to ještě prezident Zeman kritizoval. Já mám čistý stůl,“ dodal Štěch.

Předseda ODS a poslanec Petr Fiala na dotaz nereagoval.

Extremisté jako Šabatová, Dienstbier a Marksová jsou pátou kolonou nepřátel naší země

„Mám v český národ větší víru než Václav Klaus. Například já jsem se dal na politiku jen kvůli postoji vlády k migraci. V naší straně je takových lidí spousta. Nejsme politici, jen zhrození občané. Češi nemusejí být pravidelně v ulicích, aby byl jejich názor zřejmý. Nejistý postoj vlády vyvolal v lidech obavy a znamenal řadu demonstrací, například tu naši s prezidentem republiky Zemanem. Cítím mezi lidmi podporu pro to, co prosazujeme. Ani oni nevěří vládě, ale podle všeho jí chtějí dát šanci, aby se předvedla. Extremisté jako paní Šabatová, pan Dienstbier a paní Marksová mají bohužel vliv v ČSSD a jsou pátou kolonou nepřátel naší země. Před několika měsíci jsme se osobně setkali na schůzce, o kterou mě pan Klaus požádal. Vítáme snahu pana exprezidenta připojit se k našim aktivitám,“ říká předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Říkám to již delší dobu, probíhá nové dělení světa a zájmových sfér mezi velmocemi. Je to spojeno s novodobým stěhováním národů, které podpořila destabilizace v některých částech světa, způsobená například takzvaným arabským jarem. Po postupném osidlování bývalých evropských koloniálních mocností obyvateli jejich bývalých kolonií dochází k masivnímu přesunu celých národů do prostoru EU. Předpolí již bylo vytvořeno v minulosti. Namísto integrace segregovaná ghetta s vlastními pravidly života. Oni přece s námi nemusejí válčit, oni prostě přijdou. Mnozí politici zřejmě již dnes počítají s těmito lidmi jako významnou politickou silou, která jednou bude mít volební právo. Ba dokonce paní Šabatová prosazuje, aby cizinci měli volební právo i bez občanství v naší zemi. Tito lidé se mýlí, že tím, že budou páchat dobro, získají přízeň příchozích. Ti ovšem v rámci svých hodnot vnímají naši vstřícnost a toleranci jako slabost naší civilizace. A tak si musíme položit otázku, zda jsme schopni spasit těch 90 procent lidí na celém světě, kteří si samozřejmě přejí mít stejnou životní úroveň jako my. Takže pomáhejme, ale chraňme základní hodnoty naší euroatlantické civilizace. Dnes ještě máme šanci,“ varuje místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

„On už mluví úplně vedle. Aby bývalý prezident vyzýval, aby český lid povstal proti vlastní vládě, to už je opravdu zajímavé. Mluví o věcech, které nejsou dramatické. Ať se ráčí podívati, kolik uprchlíků k nám chce, ať se vydá do uprchlických táborů do Rakouska, Slovinska. Zjistil by, že to nejsou poslové ďábla, že to nejsou pluky Muslimského bratrstva. Jsou to lidi, kteří si chtějí zachránit život. Tohle štvaní je naprosto nezodpovědné. Jako dědek starej už nemůžu pracovat v uprchlickém táboře, i když v minulosti jsem to dělal. Někteří mí známí tam byli. Zeptejte se jich, co tam zažili. Zda fanatiky, nebo lidi snažící zachránit svůj život a částečně mít lepší existenci. Oba bývalí prezidenti se předhánějí v naprosto nesmyslném štvaní. Je to smutné. Sedět na Hanspaulce a šířit strach a nenávist místo toho, aby se tam podíval. Nadávat na vládu je snadné, ale on neřekl, co by měl Sobotka dělat. Pouze negativní kritika nemá mnoho smyslu,“ řekl čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.   

„V první řadě je už to zázrak, že v televizi vůbec mohl zaznít většinový názor, jelikož já jsem médii cenzurován již téměř rok. Bohužel prostor dostávají jen hlasatelé ‚jediné pravdy‘ a výjimku v médiích tvoří jen oba prezidenti. Nás z SPD jako opozici média naprosto ignorují. Za opozici nelze považovat TOP 09, která vládě veřejně fandí, a Kalousek se Sobotkou domlouvají postupy proti Babišovi. Opozicí není ani ODS, která spolu s ČSSD, ANO a lidovci zamítá všechny naše návrhy na referendum o vystoupení z EU a referendum o migrantech. Vládní i opo-smluvní partaje navenek debatují, ale v praxi úzce spolupracují proti zájmům občanů České republiky,“ říká předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Potápějící se loď

„Veřejná diskuse na toto téma je jednostranná, soustředí se jen na humanitární aspekty a zcela opomíjí jiné, jako jsou bezpečnost, kulturní a náboženská integrita a udržitelnost sociálních systémů. Veřejný diskurz naprosto ignoruje schengenské závazky a elementární princip svrchovanosti našich teritorií, rozuměj nepominutelnost práva národních států rozhodovat o tom, kdo má, či nemá právo pobývat na jejich území. ‚Prezidentka‘ EU, kancléřka Merkelová, si tato práva uzurpuje pro sebe. Lídři EU mi připadají jako okrašlovací spolek, který na potápějící se lodi rozhoduje, jakou barvou natře horní palubu. To, že EU za rok imigrační krize vypotí závěr, že je třeba posílit ostrahu hranic a nejlépe to udělá evropská pohraniční stráž, je pro mě důkazem naprosté ztráty zdravého rozumu a pudu sebezáchovy. Naše vláda je v těchto věcech málo aktivní. Veze se s většinovým proudem,“ upozorňuje člen předsednictva senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer.

„Vývoj v roce 2015, pokud jde o migraci, lze popsat asi takto: Nikdo nemohl ze začátku roku 2015 předpokládat, jaké konkrétní dopady bude mít migrace na Českou republiku. Obavy občanů ČR byly a jsou zcela oprávněné a je třeba je vnímat. Nejde o obavy z neznámého, nýbrž o hluboce historicky zakořeněnou zkušenost. Jsme zemí vybudovanou na křesťanských základech, ke kterým se TOP 09 samozřejmě hlásí. A je jisté, že lidem v nouzi Češi umějí neuvěřitelně pomáhat. Je třeba ovšem poznat, kdo je v nouzi. Jsem ráda, že vláda konečně vyslyšela můj požadavek na vyřešení situace těch nejvíce pronásledovaných, o kterých víme – křesťanů z Erbílu,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková.

„Nekontrolovatelná migrace statisíců lidí Evropou je nepřijatelná. Kdo potřebuje pomoc, určitě se mu jí má dostat – když řádně a na správném místě o pomoc požádá. Dopady nelegální migrace na jednotlivé státy jsou úkolem k řešení jednotlivých států, pokud se jednomyslně nedohodnou na společném postupu. A je také třeba dodržovat pravidla, která platí – viz Dublin. Evropská komise ani Evropský parlament kompetence k úkolování vlád v otázkách národní bezpečnosti či v sociálních záležitostech nemají. Připomínám usnesení č. 888 ze dne 1. října 2015, které jsem za TOP 09 navrhla a prosadila v Poslanecké sněmovně PČR,“ dodala Chalánková.  

„Premiér Sobotka a česká vláda přece nejsou ve věci migrace vůbec pasivní. To, co tvrdí Klaus, musím zcela odmítnout. Premiér a vláda se chovají zcela zodpovědně k občanům této země, nepodceňujte situaci a jistá bezpečnostní rizika. Na druhou stranu není třeba podléhat nějaké panice a vytvářet tady atmosféru strachu, jak činí exprezident Klaus. Odmítáme diktát povinných kvót, jsme, a to podle našich možností, pro dobrovolné přijetí lidi opravdu ohrožených na životě, ne ekonomických migrantů a lidí s bezpečnostními riziky. Je třeba důsledně střežit hranice Schengenu, nikoliv vytvářet nové železné opony na národních hranicích. Je třeba zpřísnit podmínky poskytování azylu,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava

Současná migrace je řízená záležitost, za kterou stojí americké a turecké služby

„V principu má pan Klaus pravdu, ale jaksi mi nesedí dvě věci. Když byl premiérem, jeho způsob vládnutí nevyhovoval mnoha lidem, ale názor na demonstrace měl jiný. A zadruhé, tak ať se postaví do čela a začne to organizovat. Smysl nevidím v roztříštěných nevelkých demonstracích, ale celonárodním referendu a v letošních volbách, které by měly změnit naši politickou mapu. Když už situace dospěla tak daleko, ze někteří politici mají problém s deklarací, že je tato země naše, měli by na to občané konečně reagovat,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Dienstbier, Šabatová a Marxová představují ultralevé křídlo v ČSSD, většina členů ČSSD kvóty nechce. Premiér se nemusí na tyto okrajové názory ohlížet a migrační kvóty může bez obav odmítnout,“ napsal předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Nepochybuji o tom, že Bohuslav Sobotka s českou vládou nakonec ustoupí Evropské komisi, a to bude znamenat konec Sobotkovy vlády. Stěhování národů byl téměř spontánní proces, ale současná migrace je řízená záležitost, za kterou stojí americké a turecké služby. A je to věc, již je možné zastavit,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové se česká vláda v této věci chová zodpovědně: „Od počátku této krize prosazuje především pomoc v blízkosti konfliktů. Počet žadatelů o azyl je u nás asi desetkrát nižší, než byl za Klausovy vlády.“

„Úsvit na hrozbu masové migrace dlouhodobě upozorňuje a ústy našeho předsedy pana Lidinského jsme s panem Klausem o migrační krizi hovořili. Varovali jsme před touto krizí v době, kdy ostatní politici tuto hrozbu bagatelizovali, a byli jsme za to cejchováni jako extremisté. Dnes už většina ostatních politiků poznala, že jsme měli pravdu, a mluví jinak. Ale mluvit a něco opravdu udělat je rozdíl. Výroky pana Dienstbiera, paní Šabatové a dalších jsou ohrožením bezpečnosti českých občanů a našeho státu. Když vláda neochrání občany před hrozbou, kterou přestavuje migrační tsunami, pak ji lidé vymění. Proto jsme tu my, Úsvit, abychom české občany ochránili,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Místo kostelů mešity a místo krojů burky

„Musím říct, že v mnoha směrech souhlasím s názory exprezidenta Václava Klause, a jsem rád, že se shodujeme především v otázce nebezpečí, které přináší multikulturalismus, který již dlouhou dobu ostře kritizuji. Přál bych si, aby se v České republice našlo ale daleko více osobností, jež se nesmíří s postupným rozbouráváním našich kulturních kořenů. Nejen u nás na Slovácku či Valašsku bychom měli více pečovat o národní tradice a nebát se je hlasitě obhajovat. Ruku v ruce s tím však jde jasné NE uprchlíkům, kteří nepřicházejí proto, aby zapadli do naší společnosti, ale aby ji přetvářeli k obrazu svému, místo kostelů stavěli mešity a místo krojů oblékali burky. A zároveň musíme také odmítnout všechny formy zastrašování od protagonistů multikulturní Evropy, jež se nebrání využít každé příležitosti, aby ze všech, kteří se snaží ochránit naše kulturní dědictví, udělali takřka lidojedy,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

„Václav Klaus je euroskeptik každým coulem a využije každé příležitosti ke kritice EU. Ovšem jeho kritika české vlády je neopodstatněná a nespravedlivá. Česká republika migrační krizi, na rozdíl od jiných zemí, zvládá velmi dobře a jako jedna z prvních zemí EU odmítla a odmítá kvóty. Proto nevím, proč exprezident Klaus věští z křišťálové koule. Spíše bych od tak zkušeného politika očekával konkrétní návrhy na řešení migrační krize, které jsem se od něho nedozvěděl. Opětovné strašení občanů, tentokrát stěhováním národů a migračním exodem, je součástí politického repertoáru pana exprezidenta, jak se zviditelnit,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Souhlasím s názorem, že můžeme v Evropě očekávat další příliv uprchlíků. A zde je opět vidět neschopnost evropských struktur vedených Merkelovou a dalšími představiteli EU. Ti mají nástroje na řešení celoevropského problému. Česká vláda následně pak reaguje až na vzniklou situaci, někdy je i – zatím pouze slovně – vydírána od představitelů EU, například německý ministr zahraničí o právních důsledcích nedodržení dohody o přerozdělení migrantů, hrozba Rakouska k ‚nesolidárním zemím‘ a tak podobně. Prvotním problémem je neschopnost vládních struktur EU. Vláda zatím reaguje přiměřeně, pokud zvážíme omezení a limity, které nám vedení EU vytváří,“ míní poslanec ANO Karel Rais.

Proč se vláda odmítá soudně bránit jako například Slovensko?

„Pozorně jsem v neděli slova Václava Klause poslouchal a mýlí se opět v několika věcech. První je kritika současné vlády, ta je naprosto neodůvodnitelná. Vláda pracuje systematicky a logicky. Pak si nemyslím, že přijde tsunami. Václav Klaus by se měl podívat například do Itálie. Počet nově příchozích klesá. Co se týká hodnocení jak ministrů Dienstbiera a Marksové, tak paní ombudsmanky, můj názor je jiných než u těch třech zmíněných. Ovšem to není důvod ke kritice, ale k respektu,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

„Nejdříve chci popřát mnoho štěstí v roce 2016, a protože jsem si řekl, že jej chci prožít v pozitivním duchu, některé dosloužilé politiky jsem si vymazal z hlavy a je mezi nimi i Václav Klaus, byť jde o bývalého prezidenta. Domnívám se, že tento člověk České republice už škodil více než dost, a myslím si, že už není hoden, aby se na jeho vyjádření vůbec reagovalo,“ odpověděl senátor STAN Jan Horník.

„ODS dlouhodobě kritizuje přístup vlády k migraci, kdy vláda ČR ukazuje dvě tváře. V ČR se tváří jako absolutní odpůrce politiky Německa a EU vůči migraci a v Bruselu se naopak snaží migraci nepřekážet a tiše kroky EU podporuje. Jak jinak si vysvětlit situaci, kdy má vláda podle slov ministra vnitra k dispozici právní rozbor ukazující na porušování svrchovaných práv ČR ve věci schválených kvót, a přesto se odmítá soudně bránit jako například Slovensko?“ upozorňuje poslanec ODS Petr Bendl.

„Myslím si, že je to složitější, než jak řekl Václav Klaus. Především by bylo zajímavé vědět, jaká je jeho motivace k takovým prohlášením. Bez politické odpovědnosti může prohlašovat, co chce. Neřekl bych, že vláda dělá všechno špatně, a věřím tomu, že na potenciální zhoršení migrační situace má připraveny i razantní kroky. Kvóty nejsou řešení a problém se musí zlikvidovat tam, kde vznikl, jak říkám opakovaně,“ domnívá se poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Když si Češi nechali kupónovou privatizací právě Václava Klause rozkulačit národní hospodářství Československa, když si nechali bez protestu rozbít Československo, když jim nevadil Václav Klaus jako ministr financí, premiér a prezident, člověk, který chtěl v jejich zemi zhasnout?! Když jim nevadilo, že tento člověk volal ‚více Viktorů Kožených‘, je tragikomické, aby ten samý člověk chtěl od národa, aby dnes protestoval proti premierovi a vládě,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Už chápu, proč se takzvaní sluníčkáři islámu tak zastávají

„Samozřejmě s Václavem Klausem souhlasím. Ostatně není to nic nového – my v Úsvitu –Národní koalici to říkáme už dlouho, a že je migrační vlna zásadní problém, už snad musí vědět každý včetně premiéra Sobotky a spol. Jejich současné ne/konání tak evidentně musí být záměrné. Co konkrétně je k tomu vede, ani nechci domyslet. No a že zastánci migrace jsou ve finále mnohem radikálnější, sprostší a agresivnější než její odpůrci, je také fakt. S nadsázkou oni z nás udělají ‚lepší‘ lidi, i kdyby nás to mělo zabít – což by stejně asi bylo nejlepší, pokud k nim nekonvertujeme. Nejspíš už chápu, proč se takzvaní sluníčkáři islámu tak zastávají,“ říká poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Fakt, že si pan Klaus jakožto známý politický elitář stěžuje na apatičnost občanů, od kterých dříve chtěl pouze volební participaci, považuji za úsměvný. Souhlasím s tím, že může v budoucnu dojít k významnějším migračním vlnám. Ty ovšem budou souviset s globálním oteplováním, na které pan exprezident nevěří. Nevím tedy, jestli je zrovna on tím prorokem, jehož hlasu bychom měli naslouchat,“ odpověděla europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Pan Klaus by si měl uvědomit především to, že je na rozdíl od premiéra i dalších členů vlády jen vysloužilým politickým činovníkem bez mandátu (na rozdíl od své manželky k tomu nemá ani dohodu o provedení práce), zato s pochybným dědictvím z doby, kdy v politice působil. Vzpomeneme-li pojmenování ‚sarajevský atentát‘ pro konec poslední Klausovy vlády v důsledku skandálu s financováním ODS a mrtvými dárci na její volební kampaně, vyzývá nyní tento aktivista zřejmě k něčemu jako přípravě ‚únorového puče‘, kdy by se činnost vlády a politické reprezentace neměla věnovat řešení reálných problémů zlepšujících poměry společenské i ekonomické v České republice a místo toho se věnovat národoveckým a protievropským tématům posunujícím nás dál od světa demokratických hodnot a lidských práv,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška

„Podle pana Klause je vše v pořádku, když nikdo neruší poměry, které si on a jeho souputníci kvůli svým zájmům oblíbili, ať už jde třeba o promíjení trestních stíhání doma nebo o rozšiřování ruského vojenského vlivu v zahraničí. Normy mezinárodního společenství ani hodnoty, na kterých stojí například Rada Evropy, mu nic neříkají, protože nejsou podřízeny jeho vlivovým zájmům. Česko odpovídající Klausově představě je na úrovni politického útulku pro choromyslné – kolem takového místa by se ostatně ploty stavět mohlo slušet. Pokud svou filipiku proti migraci míní vážně, nemůže škodit začít ve své rodině se svou sestrou ve Švýcarsku nebo zkusit ovlivnit někoho ze spřízněných tunelářů odešlých do daleka, aby se vrátili a zodpovídali se domácí justici? To by byla snaha, kterou by Česku mohl aspoň mírně prospět,“ dodal Zlatuška.

Václav Klaus má bohužel pravdu

„Václav Klaus má bohužel pravdu,“ reagoval stručně senátor Jozef Regec.

„Souhlasil bych s Václavem Klausem jen částečně. Má pravdu, že další velká vlna ekonomických imigrantů bude i v roce 2016. A začne další velký tlak na evropské země. Ano, Češi jsou v tomto problému pasivnější, ono se nás to zatím netýká. Ono se nás to bude týkat za dva, tři, čtyři roky, až imigranti vezmou takzvaný zpětný chod z Německa do dalších sousedních zemí. Není ale pravda, že by za protiimigrantské názory měl někdo těžkosti, beru to podle sebe,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Když se zcela oprostím od hodnocení Klausových ‚zásluh‘ na rozkradení a ekonomické devastaci našeho státu, musím mu dát, alespoň v tomto případě, za pravdu. Česká vláda je v problematice migrace neúnosně pasivní, neumí či spíše ani nechce předvídat její eventuální dopady na české občany. Vicepremiér Babiš raději takticky vyčkává a mlčí, premiér Sobotka vydává nic neřešící planá prohlášení a trvale lavíruje a ministr Dienstbier, kterého jsem v prvním kole prezidentské volby dokonce volil, se staví do gardu etablovaného již nejen vlastizrádce, ale i bořitele evropských kulturních hodnot. V tomto ohledu je třeba, aby čeští občané všechny antičeské a antievropsky pojaté aktivity našich čelných politiků důsledně registrovali a ve volbách jim to poté objektivně sečetli, nebo naopak aby je vyzdvihli. Toho se ale skutečně ‚neobávám‘,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Jsem přece jenom vládní poslanec, nečekejte proto, prosím, můj nadšený souhlas s Václavem Klausem. Ostatně vláda zatím kvóty nepřijala a kupříkladu pan ministr Chovanec svůj jasný postoj k této věci od počátku nemění. Moje postoje jsem opakovaně vyjádřil a podle toho i hlasoval, nejsem pouhý populista. Nemám důvod to měnit a ani nebudu. To není můj styl. To znamená, že když jsem před lety v senátních volbách sliboval, že nebudu hlasovat pro Lisabonskou smlouvu, dodržel bych to. Škoda že i díky panu exprezidentovi se tak nestalo. O to těžší bude nyní země Koruny české ochránit. Ale ať už opočlověk, nebo ne, je to naše povinnost,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Klaus v televizi také důrazně odmítl argument, že uprchlíky budeme potřebovat jako pracovní sílu. Pracovních sil máme až moc přímo tady v Evropě. Přece máme desetiprocentní nezaměstnanost. Zabývám se ekonomií padesát let a vždycky to bylo tak, že nezaměstnanost vyšší než tři až čtyři procenta je problém. Pokud zrušíme všechny učňovské školy a všude budeme vyučovat jen dějiny umění, tak to bude problém.  

Bruselské elity chtějí migrační krizi zneužít k proměně Evropy, která by se jim jinak nezdařila. „Naše paní Marksové, Šabatové a Dienstbierové chtějí vytvořit opravdového Evropana. Spolu s nimi i Gauckové a Merkelové. Evropana chápou jako jakousi tvárnou hmotu, která se stane tím Evropanem. To chtěli všichni ti diktátoři jako Hitlerové a Stalinové a podobně,“ udeřil někdejší prezident.

Klaus zavzpomínal na jednu větu, kterou nedávno z Rakouska slyšel. „Já nemůžu jet vlakem ze Salzburgu do Vídně, protože se neodvážím vejít na to salzburgské nádraží, které je plné migrantů,“ poznamenal. V Praze něco podobného zatím nemáme, takže je náš strach spíše intelektuální povahy. Přesto bychom si měli náš prostor chránit. Klaus považuje za přirozené, že státy mají hranice. Před dvaceti lety považoval za chybu, když Evropa své hranice zrušila. Teď nám totiž chybí jakýsi varovný mechanismus, jakési varovné světélko, které by upozornilo na problém.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…