Neslavte, pane Sobotko. Přečtěte si, jak na tom jste podle zkušeného novináře Petra Koláře

13.10.2014 10:26

Jaký dopad budou mít volby na pozici předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky, to už rozebírá redaktor MF Dnes Petr Kolář. Přestože ČSSD bývá řazena mezi vítěze voleb, opak je prý pravdou. Sociální demokraté totiž ztratili na všech frontách a do vedení strany by se mohli opět vrátit „lánští pučisté“. Pro premiéra, který je nucen být v koalici stále ve střehu, by to prý byla špatná zpráva.

Neslavte, pane Sobotko. Přečtěte si, jak na tom jste podle zkušeného novináře Petra Koláře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka byl hostem Otázek Václava Moravce

Získat senátorská křesla prý bude těžké a pro Bohuslava Sobotku může mít ztráta pozic v regionech, ale i v Senátu vážné dopady na dění na březnovém sjezdu strany. Bráno pouze na počet mandátů, ČSSD si pohoršila oproti volbám v roce 2010 o tisícovku. Před čtyřmi lety získala 4584 a letos pouze 3773 zastupitelů. Navíc přišla i o svou dosavadní baštu – jihomoravský region. ČSSD předstihli proti očekávání i lidovci, kteří zvítězili v sedmi krajích, zatímco ČSSD v pěti.

Komentátor pak popisuje „masakr“ v krajských městech, kde s hnutím Andreje Babiše prohráli sociální demokraté všude. „To bude mít nejen okamžitý dopad, ale projevit se to může i za dva roky v zdánlivě důležitějších volbách krajských. Pokud totiž nebudou vládci krajských měst úplní `joudové` – což u amorálního hnutí ANO nelze vyloučit – mohou si za dva roky získat patřičný kredit, který pak ve prospěch svých stran a hnutí mohou zúročit na krajských kandidátkách,“ míní Kolář.

ČSSD ztratí, i kdyby uspěli všichni kandidáti v druhém kole

Autor komentáře se domnívá, že Sobotka si může částečně zachránit kredit ve druhém kole senátních voleb. Jenže i tak jeho spolustraníci prý dobře vědí, že původně obhajovali 23 křesel. Teď do závěrečného kola postoupilo 19 socialistů. ČSSD tak ztratí, i kdyby uspěli všichni. „I když nakonec socialisté výrazně zvítězí ve druhém kole, z celkového pohledu budou pro ČSSD a jejího šéfa znamenat víkendové volby porážku,“ shrnuje redaktor.

To, že by Sobotka mohl na sjezdu přijít o předsednické křeslo, považuje Kolář za nesmysl. Zvláště prý dokud povede koaliční vládu. Domnívá se, že to spíš ovlivní výběr místopředsedů. „Místo Sobotkou preferovaného ministra vnitra Milana Chovance by tak do křesla prvního místopředsedy mohl usednout třeba Jeroným Tejc nebo Jiří Zimola. Vyloučen by nebyl ani návrat dalších `lánských pučistů` do vedení, a to na úkor premiérových oblíbenců,“ soudí Petr Kolář.

V závěru dodává, že pro Sobotku to bylo nepříjemné, protože by se mu ve straně „manévrovalo“ mnohem hůř. „Což by pro něj za situace, kdy musí být v koalici stále ve střehu před Babišem, nebyla vůbec dobrá zpráva,“ uzavírá redaktor MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…