Nesmíme komunistům a proruským aktivistům vyklidit pole, bouřil se v ČT Šafr

25.03.2015 22:46

Většina občanů Česka nemá nic proti průjezdu konvoje NATO přes naše území, vždyť jde o spojence. Proti průjezdu je jen 17 procent občanů, což ukázal průzkum pro Českou televizi. Ředitel agentury STEM/MARK Tomáš Říha konstatoval, že média tuto realitu pokřivují, když dávají odpůrcům konvoje nemalý prostor. Své k tomu řekl i odpůrce odpůrců konvoje Pavel Šafr a místopředseda Polského klubu v Praze Michal Chrzastowský.

Nesmíme komunistům a proruským aktivistům vyklidit pole, bouřil se v ČT Šafr
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Editor Svobodného fóra Pavel Šafr, předseda Strany demokratického socialismu Milan Neubert, zástupce ředitele agentury STEM/MARK Tomáš Říha a místopředseda Polského klubu v Praze Michal Chrzastowský debatovali ve středečních Událostech, komentářích České televize o nadcházející cestě amerického konvoje Českem.

Nesmíme komunistům úplně vyklidit pole, říká Šafr

Neubert hned na úvod konstatoval, že konvoj je demonstrací síly v propagandistické válce. "Na té akci jsou horší ty širší souvislosti,“ prohlásil. V dobách invaze vojsk Varšavské smlouvy mu prý bylo 13, takže proti tomu neprotestoval a dalších dvacet let se ho na to prý nikdo neptal. "Já se dnes ptám, kdo v tuto chvíli napomáhá válce, a já jsem přesvědčen, že to jsou Spojené státy,“ řekl předseda Strany demokratického socialismu.

Podle Šafra musí být vidět, že většina Česka stojí na straně demokratického Západu, že odpůrci konvoje netvoří nijak velkou část české společnosti. Kamery musí vidět, že Česko respektuje demokratické hodnoty, jako je parlamentní demokracie, zatímco v Rusku dochází k vraždám novinářů a ruský prezident Vladimir Putin lhal o invazi na Krym.

USA bojují po světě, Rusko to nedělá

Neubert ale přešel do okamžitého protiútoku. Jeho babička s dědečkem prý ctili Francii a Velkou Británii a ctili i jejich hodnoty. "Ale pak přišel okamžik, kdy se ukázalo, že vůbec nejde o hodnoty,“ narážel na Mnichov v roce 1938. Z iniciativy Ne základnám dokonce zaznělo srovnání průjezdu amerického konvoje s nacistickou okupací Československa.

Šafr mu dal za pravdu v tom, že i odpůrce konvoje mají právo na to říkat si, co si myslí a rozhodně by tu u nás neměla vypuknout občanská válka. Nelíbí se mu ale např. některé komunistické nápady, jako je házení hnoje pod kola konvoje. "Mně nepřijde správné, abychom komunistům a dalším proruským aktivistům úplně vyklidili pole. Takže jsme se rozhodli pro akci na náměstí Míru, kde chceme naše politiky vyzvat k tomu, aby daleko lépe plnili české spojenecké závazky v rámci NATO,“ uvedl Šafr.

Spojené státy jsou podle editora Svobodného fóra supervelmoc a bývá zatahována do řady konfliktů, ale neděje se to proto, že by po tom volali tamní občané, zatímco ruská společnost vystupuje často agresivně, protože je vybičována proputinovskými médii. Neubert kontroval, že Američané zasahují v konfliktech po celém světě, což Rusko nedělá.

Následně do vysílání vstoupil Říha, který poukázal na to, že průjezd konvoje Českem vadí jen 17 procentům obyvatel, ale média jim poskytují poměrně široký prostor, což poněkud pokřivuje skutečnou situaci.  

Poláci by český odpor nepochopili. Je v nich prý vrozená bojovnost a protiruskost

Nakonec přidal pár slov i Chrzastowský. "V Polsku žádný odpor proti konvoji neexistuje. Český odpor nechápu. My i Češi jsme členy NATO, takže jde o spolupráci. Nechápu důvody protestu. V Polsku je atmosféra až trochu hysterická, protože panuje velká obava z možného zásahu Ruska,“ podotkl host. Je to prý i tím, že Poláci mají horší historickou zkušenost s Ruskem než Češi. "Bojovnost a protiruskost je u nás vrozená,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…