Nešťastný šéf soudu o zatčeném kolegovi: Lidé teď budou méně věřit justici

25.02.2013 13:26

Předsedu Městského soudu v Praze Jana Sváčka zaskočila údajná korupční kauza v justici. Podle něj došlo k poškození justice, která se posunula o několik let zpátky. Sváček to řekl v rozhovoru pro server Novinky.cz.

Nešťastný šéf soudu o zatčeném kolegovi: Lidé teď budou méně věřit justici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sváček

V sobotu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová oznámila, že protikorupční policie obvinila šest lidí z korupce. Mezi nimi je i pražský soudce Ondřej Havlín a žalobce František Fiala.

Vrátí nás to o pár let dozadu z hlediska důvěryhodnosti

„Je to velmi nepříjemná záležitost, která poškodí celou justici a zase nás vrátí o pěkných pár let zpátky z hlediska důvěryhodnosti před lidmi v této zemi,“ komentoval Sváček pro Novinky.cz.

Havlín působil jako velvyslanec v Chorvatsku a následně v Bulharsku během neplaceného volna, kdy pracoval také jako soudce. Vedení Městského soudu v Praze později rozhodlo, že Havlínovi zanikl soudcovský mandát. To potvrdilo i Ministerstvo spravedlnosti.

Havlín ale podal občanskoprávní žalobu, ve které soud v Příbrami rozhodl v jeho prospěch. Havlín se tedy od března 2002 dostal na Obvodní soud pro Prahu 2 a byla mu vyplacena ušlá mzda necelých 900 tisíc korun.

Havlín se už jednou pokusil zasahovat do rozhodovací činnosti jiné soudkyně

Sváček proti Havlínovi podával už jednou trestní oznámení. „Mělo dojít k pokusu o zásah do nezávislé rozhodovací činnosti jiné soudkyně. Ta věc byla šetřena policejními orgány, došlo k odložení té věci a policejní orgány mi záležitost postoupily ke kárnému řízení, neboť se podle nich nejednalo o trestný čin,“ vysvětlil předseda pražského městského soudu.

Současný případ je podle Sváčka velmi smutnou záležitostí. Soudci se opakovaně snažili změnit legislativu, aby nedocházelo k přesunování veškerých trestných činů v dopravě do kompetence jediného soudu. Ministerstvo spravedlnosti to ale vždy odmítlo.

Současná událost by mohla na tuto legislativní iniciativu znovu upozornit. Sváček hodlá nadále usilovat o prosazení tohoto návrhu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…