Nestoudná věta, rozčílil se Rakušan na Fialu z SPD. Vláda sem žádné uprchlíky nelákala

15.05.2022 14:26 | On-line

V první hodině Otázek Václava Moravce České televize se střetli ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Radim Fiala se na ministra Rakušana zlobil, že snad bude chtít udržovat nouzový stav v Česku téměř pořád. Ministr se začal okamžitě bránit. A hejtman Netolický se postavil na jeho stranu. Ve studiu bylo chvílemi dusno. Netolický poslal vzkaz primátorovi Prahy Zdeňku Hřibovi (Piráti) i maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

Nestoudná věta, rozčílil se Rakušan na Fialu z SPD. Vláda sem žádné uprchlíky nelákala
Foto: Repro Reflex
Popisek: Václav Moravec v interview s Čestmírem Strakatým

Moravec se od počátku věnoval ruskému vpádu na Ukrajinu, který se jak podle ukrajinských představitelů,  tak podle zahraničních analytiků zase významně zpomalil. „Rusko pravděpodobně ztratilo až třetinu sil, které do invaze nasadilo na konci února,“ upozornil Moravec.

Rakušan vysvětloval, proč vláda potřebuje udržet nouzový stav, nejlépe i po celý červen. Válečných uprchlíků je podle něj tolik, že je tento nouzový stav zapotřebí zachovat, aby bylo možné lépe kontrovat, kam budou ubytováni uprchlíci a tak dále. Stejně tak nouzový stav dovoluje do jisté míry obejít hygienické standardy či požární standardy, aby bylo možné lidi ubytovat a nenechávat je pod otevřeným nebem.

Ale zdůraznil, že českých občanů se nouzový stav nedotkl, nejsou zavírány okresy, nejsou zavírány obchody a tak podobně.

Ujišťoval také, že vláda chystá novelizaci krizového zákona, která Česko připraví na různé situace, jež mohou nastat. Stávající krizový zákon je podle Rakušana zapotřebí významně novelizovat. Ale podle ministra bude záležet na tom, zda bude opozice pracovat pro české občany, nebo zda bude dál obstruovat.

Netolický dal Rakušanovi za pravdu, že tento nouzový stav je zcela jiný, než nouzový stav covidový. „Pokud to srovnám s nouzovým stavem, jaký byl v období pandemie, tak toto je zcela jiný příběh,“ uznal Netolický s tím, že novelizaci krizového zákona potřebujeme.

Když se dostal ke slovu Fiala, argumentoval, že poslanci SPD neobstruují stále dokola. Prý jen dávají najevo, že nenechají parlamentem projít ty zákony, které z pohledu SPD Česku škodí.

Rakušan se Fialy zeptal, jak by to tedy řešila opozice, když vůči vládě vytrvale ve Sněmovně obstruuje.

Místopředseda SPD vysvětlil, že SPD by především šla cestou bez nouzového stavu. „Skončí uprchlická krize, ale bude třeba energetická krize, bude třeba potravinová krize – a to byste mohli držet nouzový stav pořád,“ zlobil se Fiala. S tím, že poslanci SPD by byli ochotní zvednout ruku pro rozumné zákony, které pomohou tuto situaci řešit. Zvednout ruku např. pro novelizaci zákona známého pod označením „lex Ukrajina“.

Jak Netolický, tak Rakušan Fialovi oponovali, že běžná legislativa neumožňuje reagovat dostatečně rychle např. na problém hygienických standardů a na další věci.

Moravec poté upozornil na prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který pohrozil, že Praha zavře své registrační centrum, pokud vláda nepřijde s přerozdělováním uprchlíků do jiných krajů, protože Praha už je přetížená.

Netolický sdělil, že podobná ultimáta dávat nebude. „Je to takové zvláštní ultimátum. Já si myslím, že není dobré to takto říkat. Praha má ze všech lokalit největší ubytovací kapacity, a to ve všech kategoriích, takže je schopna zvládnout více zahraničních příchozích. Na druhé straně by tu nějaká kolegialita měla fungovat.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…