Nestoudná věta, rozčílil se Rakušan na Fialu z SPD. Vláda sem žádné uprchlíky nelákala

15.05.2022 14:26 | On-line

V první hodině Otázek Václava Moravce České televize se střetli ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Radim Fiala se na ministra Rakušana zlobil, že snad bude chtít udržovat nouzový stav v Česku téměř pořád. Ministr se začal okamžitě bránit. A hejtman Netolický se postavil na jeho stranu. Ve studiu bylo chvílemi dusno. Netolický poslal vzkaz primátorovi Prahy Zdeňku Hřibovi (Piráti) i maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

Nestoudná věta, rozčílil se Rakušan na Fialu z SPD. Vláda sem žádné uprchlíky nelákala
Foto: Repro Reflex
Popisek: Václav Moravec v interview s Čestmírem Strakatým

Moravec se od počátku věnoval ruskému vpádu na Ukrajinu, který se jak podle ukrajinských představitelů,  tak podle zahraničních analytiků zase významně zpomalil. „Rusko pravděpodobně ztratilo až třetinu sil, které do invaze nasadilo na konci února,“ upozornil Moravec.

Rakušan vysvětloval, proč vláda potřebuje udržet nouzový stav, nejlépe i po celý červen. Válečných uprchlíků je podle něj tolik, že je tento nouzový stav zapotřebí zachovat, aby bylo možné lépe kontrovat, kam budou ubytováni uprchlíci a tak dále. Stejně tak nouzový stav dovoluje do jisté míry obejít hygienické standardy či požární standardy, aby bylo možné lidi ubytovat a nenechávat je pod otevřeným nebem.

Ale zdůraznil, že českých občanů se nouzový stav nedotkl, nejsou zavírány okresy, nejsou zavírány obchody a tak podobně.

Ujišťoval také, že vláda chystá novelizaci krizového zákona, která Česko připraví na různé situace, jež mohou nastat. Stávající krizový zákon je podle Rakušana zapotřebí významně novelizovat. Ale podle ministra bude záležet na tom, zda bude opozice pracovat pro české občany, nebo zda bude dál obstruovat.

Netolický dal Rakušanovi za pravdu, že tento nouzový stav je zcela jiný, než nouzový stav covidový. „Pokud to srovnám s nouzovým stavem, jaký byl v období pandemie, tak toto je zcela jiný příběh,“ uznal Netolický s tím, že novelizaci krizového zákona potřebujeme.

Když se dostal ke slovu Fiala, argumentoval, že poslanci SPD neobstruují stále dokola. Prý jen dávají najevo, že nenechají parlamentem projít ty zákony, které z pohledu SPD Česku škodí.

Rakušan se Fialy zeptal, jak by to tedy řešila opozice, když vůči vládě vytrvale ve Sněmovně obstruuje.

Místopředseda SPD vysvětlil, že SPD by především šla cestou bez nouzového stavu. „Skončí uprchlická krize, ale bude třeba energetická krize, bude třeba potravinová krize – a to byste mohli držet nouzový stav pořád,“ zlobil se Fiala. S tím, že poslanci SPD by byli ochotní zvednout ruku pro rozumné zákony, které pomohou tuto situaci řešit. Zvednout ruku např. pro novelizaci zákona známého pod označením „lex Ukrajina“.

Jak Netolický, tak Rakušan Fialovi oponovali, že běžná legislativa neumožňuje reagovat dostatečně rychle např. na problém hygienických standardů a na další věci.

Moravec poté upozornil na prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který pohrozil, že Praha zavře své registrační centrum, pokud vláda nepřijde s přerozdělováním uprchlíků do jiných krajů, protože Praha už je přetížená.

Netolický sdělil, že podobná ultimáta dávat nebude. „Je to takové zvláštní ultimátum. Já si myslím, že není dobré to takto říkat. Praha má ze všech lokalit největší ubytovací kapacity, a to ve všech kategoriích, takže je schopna zvládnout více zahraničních příchozích. Na druhé straně by tu nějaká kolegialita měla fungovat.“

„My nemůžeme vzít lidi z Prahy do autobusu a za doprovodu policie je dovézt někam jinam. Mimochodem, oni mají v rámci statusu uprchlíka zaručen volný pohyb v rámci té země. Takže bych chtěl vědět, jak byste to udělal,“ obrátil se na Radima Fialu ministr Rakušan.

SPD totiž volá po tom, aby vláda uprchlíky přesunula uprchlíky s maďarským pasem z Česka. – „Proč se ptáte mě? Vy jste ministr vnitra,“ namítl Fiala. – „No, protože vy to navrhujete,“ opáčil Rakušan. – „Ale to je vaše věc, abyste to s Maďarskem dohodli,“ upozornil Fiala.

Netolický nabídl ještě trochu jiný úhel pohledu. „To není nic nového, že maďarské pasy v oblasti Zakarpatí se vydávaly prakticky na počkání. Nebylo to udělování občanství pouze Romům. To bylo obecně občanům Ukrajiny. A domnívám se, že maďarská strana se k tomuto problému ne vždy staví čelem. Je důležité zjistit, jestli se Maďarsko hlásí ke své velkomaďarské politice, kterou hlásalo několik let zpátky, i dnes,“ pokračoval Netolický.

Hejtman konstatoval: „Každý chce mít ubytovány osoby, které jsou ve standardním módu, je to např. nějaká rodina s dětmi. Já jsem si tady podtrhal, jak se k tomu postavila  Oblastní charita v Pardubicích. Oni tam rozváželi dávky jídla. A pak tu jsou jiní lidé, např. zástupci politické strany Roma Luna, kteří tvrdí, že to jídlo rozdávali oni. Tak bychom se na to měli zeptat přímo těch uprchlíků,“ upozornil Netolický.

Fiala řekl, že v dané věci se nebude politiky Viktora Orbána zastávat. „V této věci já se pana Orbána nezastávám, já se zastávám České republiky.“ Přičemž zdůrazni, že někteří romští běženci si přišli do Česka jen pro peníze, které si vyzvedli a zase odjeli. – A v tom mu dal Netolický za pravdu. „To musím teda potvrdit,“ prohlásil pardubický hejtman.

„Je to finanční turistika, kterou tady vláda od počátku zavedla. Oni si přijeli pro dávky a odjeli,“ zaznělo od Fialy. – „To si děláte legraci,“ ohradil se Rakušan.

Ale Fiala pokračoval. Vláda měla podle něj dát uprchlíkům z Ukrajiny s maďarským občanstvím nějaké jídlo a poskytnout jim např. lístek na vlak, který je dopraví na maďarské hranice. „Já bych byl tvrdý, dal bych jim jídlo a ošacení, než se dostanou na maďarské hranice, ale jinak bych jim nedal nic,“ zdůraznil Fiala.

Rakušan se ohradil proti tomu, že by Česko jen tak rozdávalo uprchlíkům peníze a podporovalo finanční turistiku. „Nestoudná věta,“ rozčílil se Rakušan ze STANu na Fialu z SPD. „Vláda sem žádné uprchlíky nelákala,“ pokračoval Rakušan. „V Česku už 15 procent uprchlíků pracuje. V Polsku to jsou tři procenta,“ připomněl.

Netolický sdělil, že má informace přímo z Ukrajiny, které ukazují, že některé uprchlické skupiny míří do Česka čistě pro dávku 5000 korun, a pak se vracejí zpátky. „Mám tyhle informace přímo ze Zakarpatí. Ono to poškozuje i je, protože hrozí, že by se v důsledku těchto případů mohlo obrátit veřejné mínění proti uprchlíkům,“ podotkl Netolický.  

„Já jen upozorním, že když ti lidé mají maďarský pas, jsou tedy občany EU, a když my jim nabídneme cestu do Maďarska, tak pokud oni to odmítnou, tak tu prostě mohou zůstat,“ ozval se Rakušan.

„Ale pak je správné je demotivovat tím, že jim nedáte peníze,“ připomněl Fiala. – „A to také děláme. Peníze jim nedáváme. Ale mě jako otce tří dětí bolí, když na zemi na hlavním nádraží leží matky s dětmi“ zaznělo.

Netolický navrhl, aby se místo peněz vydávaly např. poukázky na naturální zboží. Podle hejtmana by mohlo pomoci i sjednotit dávky pro uprchlíky ve středoevropském prostoru, protože v Maďarsku je ta dávka asi 1900 korun, což poté vede k tomu, že uprchlíci jsou motivováni jet raději do Česka pro těch 5000 korun.

Rakušan okamžitě připomněl, že na západ od Česka jsou dávky ještě vyšší než u nás.

Pak došlo i na téma kybernetických útoků, které jsou součástí nynějšího konfliktu na Ukrajině. Netolický a Fiala se shodli na tom, že pokud jsou některé úřady, které pracují ještě v operačním systému DOS a v textovém programu T602, je to takřka neuvěřitelné a musí se to změnit. Netolický v této souvislosti zmínil některé úřady finanční správy a tak podobně.

Moravec poté přehodil diskusi ke jmenování nového guvernéra ČNB, kterým bude někdejší poradce Andreje Babiše (ANO) Aleš Michl. Ten chce zastavit růst úrokových sazeb hned, jak se ujme úřadu. Na prvním letním zasedání Bankovní rady ČNB.

Rakušan vyjádřil naději, že nový guvernér ČNB Aleš Michl a nová vláda Petra Fialy (ODS) budou v ekonomických otázkách postupovat obdobným směrem. Připomněl, že vláda a ČNB spolu musí nějak komunikovat, byť ČNB se nemusí ohlížet na zájem vlády. „Tak by to ani neměla dělat,“ poznamenal Rakušan.

Fiala zmínil, že guvernéra Aleše Michla je třeba posoudit podle toho, co ve své nové funkci předvede.

Netolický naznačil, že prezident Miloš Zeman se pokusil politicky vyvážit vliv vlády Petra Fialy jmenováním exporadce Andreje Babiše do pozice guvernéra národní banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…