Netanjahu varoval USA před Íránem, prý pro ně bude vždy nepřítel

03.03.2015 21:07

Írán vyvíjí na Izrael tlak ze všech stran tím, že podporuje režimy na Blízkém východě, které jsou proti demokracii a proti svobodě. Dnes to v americkém Kongresu prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který se snažil přesvědčit americké zákonodárce, aby zablokovali chystanou mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu.

Netanjahu varoval USA před Íránem, prý pro ně bude vždy nepřítel
Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta
Popisek: Prezident Miloš Zeman a izraelský premiér Benjamin Netanjahu

"Smlouva nezabrání Íránu, aby získal jadernou bombu," tvrdí Netanjahu, podle něhož Teherán s mezinárodními inspektory, kteří kontrolují íránská jaderná zařízení, "hraje hru na schovávanou". Největší hrozbou, jaké svět v současnosti čelí, je podle pravicového izraelského politika "spojení militantního islámu s jadernými zbraněmi".

Teherán prý vždy bude nepřítelem Ameriky

Západ podezřívá Írán, že se snaží vyvinout atomovou zbraň. To ovšem íránští představitelé popírají a tvrdí, že íránský jaderný program slouží mírovým účelům. Podle současných plánů chce Írán a šest mocností tento měsíc uzavřít rámcovou dohodu ohledně íránského jaderného programu. Teherán by tak za určité ústupky mohl dosáhnout zrušení mezinárodních sankcí. Konečná smlouva by pak měla být hotová do července.

"Je to špatná smlouva, velice špatná smlouva. Myslím, že lepší by bylo být bez ní," tvrdí Netanjahu. Podle něj představuje íránský režim hrozbu nejen pro Izrael, ale také pro mír v celém světě.

Teherán "vždy bude nepřítelem Ameriky, to, že bojuje proti (radikálnímu) Islámskému státu, z něj přítele nedělá". "Porazit Islámský stát, ale dopustit, aby Írán získal jaderné zbraně, to by bylo jako vyhrát bitvu, ale prohrát válku," řekl také Netanjahu. Na některé jeho výroky reagovali američtí zákonodárci potleskem vestoje.

Na protest proti pozvání Netanjahua si ho dnes nepřišlo poslechnout několik desítek demokratických zákonodárců

Netanjahua jen krátce před parlamentními volbami v Izraeli pozval do amerického Kongresu republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner, aniž to předem konzultoval s americkým prezidentem Barackem Obamou, který je zastáncem dohody s Íránem. Bílý dům absenci konzultace kritizoval jako porušení protokolu. Blížícími se volbami Obama vysvětlil, proč se s Netanjahuem během jeho nynější návštěvy Spojených států nesejde.

Na protest proti pozvání Netanjahua si ho dnes nepřišlo poslechnout několik desítek demokratických zákonodárců, což je vzhledem k tradičně úzkým vztahům mezi Spojenými státy a Izraelem neobvyklá věc, poznamenala agentura AP. Bílý dům dal svou nevoli najevo i tím, že viceprezidenta Joea Bidena, který je z titulu své funkce i předsedou Senátu, poslal na zahraniční cestu.

Politické napětí, které ve vztazích obou zemí v současnosti panuje, se snažil Netanjahu mírnit. Řekl, že je americkému prezidentovi vděčný za veřejnou i soukromou podporu Izraele. "Je mi líto, že někteří se dívají na moje vystoupení tady jako na politický krok, ale vím, že nezávisle na tom, z jaké strany jste, stojíte při Izraeli," uvedl Netanjahu.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…