Netestovat, neposílat domů, vše zrušit! Omikron dostane každý. Mediálně známý expert udeřil

13.01.2022 17:38

Biochemik Zdeněk Hostomský tvrdí, že by se měla zrušit protikoronavirová opatření, protože už stejně nic neřeší. Varianta omikron je podle dostupných dat tak nakažlivá, že si tím prý stejně projde každý, ale naštěstí téměř nepřináší těžké průběhy onemocnění. „Jisté je, že se tím omikronem nakazí všichni, sledování počtu nakažených proto nedává smysl,“ tvrdí Hostomský, který je kritický k plánům vlády na testování antigenními testy ve firmách. „Budeme domů posílat zdravé lidi a ti budou chybět v ekonomice země,“ má jasno biochemik.

Netestovat, neposílat domů, vše zrušit! Omikron dostane každý. Mediálně známý expert udeřil
Foto: Věda/Výzkum AV
Popisek: Biochemik Zdeněk Hostomský

Podle Hostomského jsme už prošvihli ten správný moment, kdy bychom měli skončit s veškerými opatřeními. „V létě to už vypadalo opravdu dobře, lidé si ve velkém prošli tou nemocí, byli jsme více než z půlky očkovaní, tak jsem říkal, že už žádná vlna nebude. Pak ale přišla vlna té delty a já sebekriticky přiznávám, že jsem se trošku mýlil. Na druhou stranu je potřeba si říct, na co se vlastně zaměřujeme, protože ta čísla infikovaných sice obrovsky stoupla, ale daleko relevantnější je dívat se na počet hospitalizovaných, respektive těžce nemocných,“ vysvětluje Hostomský, že varianta delta už tolik nezahlcovala nemocnice.

„A na to, když se zpětně podíváme, tak ke konci varianty delta, což je již jisté, počet těch skutečně těžce nemocných i těch úmrtí je daleko menší, než byly ty vlny před rokem. Takže trochu jsme i pravdu měli,“ říká Hostomský pro CNN Prima NEWS s tím, že to z pohledu evoluční biologie dává naprostý smysl.

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
„Z pohledu evoluční biologie je přirozené, že ty viry postupem času oslabují. Nové viry, když se dostanou do populace, kolem sebe kopou a spousta lidí to odskáče, ale ten virus toto nechce, jeho evolučním posláním je dále se šířit, a on tak zkouší, co nejvíce funguje, a časem pak zjistí, že zabíjením těch hostitelů to nefunguje. Ta tendence, jak je známo i ze starších případů španělské chřipky, je vždy stejná. Ten virus nás nechce vyhubit, on se chce šířit, a to je patrné na variantě omikron, že ten virus pracuje na své infekčnosti,“ vysvětluje biochemik.

„Omikron, to mi jako vědci připadá jako neskutečná evoluční vymoženost, že ten virus to skutečně doladil téměř do dokonalosti, protože on je skoro čtyřikrát nakažlivější než delta a ještě mnohonásobně více než ty první varianty, ale přitom nepůsobí takovou škodu. A to přesně vychází z našich dřívějších zkušeností s ostatními patogeny,“ říká Hostomský.

Proto by Hostomský už epidemii dále neřešil v rámci současných restrikcí. „Ten omikron je tak úspěšný, že se mu v podstatě nevyhneme, ani s maximálním úsilím společnosti, která nás bude stát miliardy korun, ji můžeme maximálně zpomalit. Je to tedy už spíš otázka logistiky, jak to co nejlépe zvládnout, ale jisté je, že se tím omikronem nakazí všichni. Sledování počtu nakažených proto nedává smysl. Samozřejmě že desetinásobný počet nakažených přirozeně zvedne i počet hospitalizací, ale z těch dat ze světa vidíme, že i ty hospitalizace jsou s lehčími průběhy,“ má jasno Hostomský.

Omikron je podle Hostomského pro nás obrovská příležitost, abychom se s koronavirem naučili žít. „Covid-19 se jednoduše stane endemickým každoročním onemocněním na úrovni chřipky. My například používáme označení běžné nachlazení, ale co to znamená z virologického hlediska? To je prostě skupina mnoha virů, koronavirů, adenovirů a dalších, které se usazují na horních cestách dýchacích a do těch plic nejdou, a ten omikron se chová stejně. Ze SARS-COV-2 se prostě stane běžný virus a nyní už jsme na prahu této situace, jen si to musejí politici uvědomit,“ radí biochemik politikům.

Současná vlna testování ve firmách a nařízená pětidenní izolace a karanténa podle Hostomského může kvůli šíření omikronu znovu zastavit ekonomiku. „A ještě se to všechno udělá na základě antigenních samotestů, které nejsou příliš citlivé a mají velkou chybovost, je tam spousta těch falešně pozitivních, podle odhadů to je až 50 %. A tyhle zdravé lidi pošleme domů a oni budou v té ekonomice chybět. Ani PCR test to úplně nevyřeší, protože ten je zase až příliš citlivý a dokáže zachytit přítomnost viru i dávno po prodělání nemoci a neříká nic o tom, zda je ten člověk nakažlivý,“ štve biochemika.

„Proto bych se vůbec nevěnoval nějakým pozitivně testovaným, ale jen lidem s příznaky, jako kýchání, kašlání, teplota a podobně. Takoví lidé by měli být doma, u těch bezpříznakových lidí je šance, že někoho nakazí, opravdu minimální,“ dodává Hostomský, že bychom měli přestat počítat nakažené a sledovat případné kontakty a uvalovat karantény a izolace na zdravé lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…