Netvařte se jako vláda EU! Vondráček spílal bruselským byrokratům. A mluvil o zahraniční cestě, co „smrdí“

23.05.2019 22:22

Předseda Sněmovny Radek Vondráček v rozhovoru pro Český rozhlas nešetřil kritikou na adresu Evropské komise. Do Bruselu vzkázal, že členové Evropské komise jsou jen úředníci, kteří by se neměli tvářit jako vláda EU. Pozornost věnoval i cestám poslanců do zahraničí, ať už do jihoamerického Peru, do komunistické KLDR nebo cesty na ukrajinský Donbas.

Netvařte se jako vláda EU! Vondráček spílal bruselským byrokratům. A mluvil o zahraniční cestě, co „smrdí“
Foto: PS PČR
Popisek: Radek Vondráček promluvil k Svazu měst a obcí ČR

Radek Vondráček má za to, že Češi, Moravané a Slezané nejsou k EU zdaleka tak skeptičtí, jak se říká. Možná si na ledacos stěžují, ale když dojde na lámání chleba, uvědomí si, že je pro nás členství v EU pozitivní věcí.

„Já si myslím, že když dojde na lámání chleba, tak si všichni uvědomí to pozitivní,“ řekl doslova Vondráček. Prostor EU nám podle jeho názoru poskytuje prosperitu, stabilitu a především mírové soužití v Evropě. To jsou věci, které nejsou samozřejmé. V EU prý rozhodně není vše ideální, ale mír v Evropě rozhodně nebýval vždy samozřejmostí, což bychom měli mít na paměti.

Na straně druhé by i Evropská komise měla méně mentorovat jednotlivé členské státy. „Evropská komise má být úřednický servis státům, nemá to být politický orgán,“ pravil Vondráček. Evropská komise se chovala ke státům jako nadřízený orgán,“ zlobil se Vondráček v narážce např. na téma migrace a odporu proti kvótám na migranty.  Prostě a krátce řečeno, Evropská komise se nemá chovat jako evropská vláda, ale jen jako úřednický servis pro jednotlivé členské země.

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

EU by se podle jeho názoru měla vrátit ke svým základním ideálům spolupráce členských států.

Na národní úrovni by nám prý pak slušelo, kdybychom táhli za jeden provaz. Doma se může koalice a opozice hádat, ale na evropské úrovni by politici měli táhnout za jeden provaz.

Ve druhé polovině rozhovoru věnoval Vondráček pozornost také cestě poslanecké delegace do jihoamerického Peru, jejíž součástí byl i prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miroslav Kala. Ač je sám předsedou Sněmovny, nechtěl se k této cestě příliš vyjadřovat. Zdůraznil pouze, že když on jede na nějakou zahraniční parlamentní cestu, snaží se ji maximálně zaplnit schůzkami. Doufá, že se jeho kolegové chovají stejně.

Organizační výbor Sněmovny schvaluje cesty jako takové, ale pokud jde o program, existuje zde určitá volnost.

„Ta parlamentní diplomacie už víckrát pomohla a svou roli má,“ uvedl Vondráček. Podle jeho názoru stojí za to udržovat na parlamentní úrovni i kontakty s komunistickou Severní Koreou. Je to sice totalitní stát, ale i s totalitními státy je podle Vondráčka nutné vést dialog. Do KLDR pojede delegace zahraničního výboru Sněmovny v čele s Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).    

A měl by v KLDR Zaorálek hovořit o lidských právech? Vondráček byl v této otázce opatrný. Komunisté v KLDR musí vědět, že pro Česko je otázka lidských práv důležitá, ale nepovažuje za vhodné toto téma otevírat ihned na první návštěvě po mnoha letech. „Je to, jako když k někomu přijdete a řeknete mu ‚vy tady nemáte uklizeno‘. Diplomacie není přátelská ani nepřátelská, diplomacie je diplomacie,“ zdůraznil.

Nakonec se vyjádřil také k cestě komunistického poslance Zdeňka Ondráčka na ukrajinský Donbas, který dnes ovládají separatisté volající po odtržení tohoto území od Ukrajiny a po velmi úzké spolupráci s Ruskem. Podle Vondráčka neměl Ondráček na Donbas jezdit.

„Já si myslím, že tam neměl jezdit, že je to dospělý člověk, kterému by měly být známy všechny konsekvence, a není mi jasné, čeho tam chtěl dosáhnout,“ kroutil hlavou Vondráček.

Poukázal však také na to, že podobné soukromé cesty mají na svém kontě i jiní čeští politici.

„Já nemůžu zakázat soukromé cesty. Já se jen mohu pozastavovat např. nad tím, že europoslanec Štětina jezdí do Náhorního Karabachu, ačkoli je to proti pravidlům a doporučením Evropského parlamentu. Taky se mi to nelíbí. Nelíbí se mi, když se cestuje do těchto destinací, protože tam ničemu nepomůžou. Naopak to může být zneužito,“ upozornil předseda Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…