Neukradl housky za 12, ale za 63 Kč. Pije, je schizofrenní, byl v podmínce... Web odmítá vztek nad 1,5 rokem „basy“ pro bezdomovce za krádež a 2 lety pro afrického mladíka za znásilnění

08.07.2020 20:38

Server Manipulatori.cz se zaměřil na obrázek hnutí Odchod, které srovnává dva případy za poslední dny. Jedním z nich je bezdomovec, který ukradl v době nouzového stavu pět housek a za mřížemi má strávit 18 měsíců. Muž, azylant z Libye, který znásilnil 16letou dívku na Litoměřicku, má strávit za mřížemi 24 měsíců. „Je toto spravedlnost?“ ptá se hnutí.

Neukradl housky za 12, ale za 63 Kč. Pije, je schizofrenní, byl v podmínce... Web odmítá vztek nad 1,5 rokem „basy“ pro bezdomovce za krádež a 2 lety pro afrického mladíka za znásilnění
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí
Šéfredaktor webu Manipulatori.cz Jan Cemper nazývá grafiku poukazující na oba tyto případ jako ukázkovou manipulaci. Stránka podle něj úmyslně zamlčuje některá fakta. Píše jen o tom, že bezdomovec Lukáš Kalina ukradl pět housek za 12,5 Kč, sám se přiznal a učinil tak kvůli hladu – a o tom, že azylant z Libye Abdalláh Ibráhím Diallo znásilnil 16letou dívku, k činu se nepřiznal a již dříve byl trestán v Německu. 

Podle Cempera však hnutí Odchod neuvádí mimo jiné, že v prvním případě byl již předtím uložen potrestanému muži podmíněný trest, v druhém se jedná o nepravomocný trest, a soud se případem bude tedy zabývat znovu. Zároveň tak poukazuje na to, že škoda za ukradené housky nebyla 12,5 Kč, ale 63 korun. Nikde také není uvedeno, jak píše server Manipulátoři.cz, že Kalina je schizofrenní, těžce závislý na alkoholu a krádež provedl v době, kdy už byl v podmínce za jinou krádež. 

Diallo pak byl odsouzen za to, že u obce Lukavec loni krátce před létem znásilnil 16letou dívku a zcizil jí mobilní telefon. „Soud mu zároveň nařídil ústavní léčení, protože trpí schizofrenií. V tomto případě se však jedná o nepravomocný trest. Státní zástupkyně se odvolala proti rozsudku litoměřického okresního soudu, případ nyní dostane na stůl krajský soud,“ dodává Cemper. 

„Protože obrázek sdílí „Hnutí Odchod“ lobbující za vystoupení ČR z Evropské unie, je třeba připomenout, že trestní zákoník je výhradní záležitostí členských států a Evropská unie nemá jakékoliv pravomoci do něj zasahovat. Rovněž se nepodílí na rozhodování soudů. V tomto případě se jedná o jasnou manipulaci, kdy jsou zveřejňovány jen ta fakta, která se dotyčné stránce hodí k demonstrování údajné nespravedlnosti,“ uzavřel.

 

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …