Neuvěříte, kolik let je dvěma nejstarším kandidátům pro komunální volby

23.08.2018 12:50

O zvolení bude v říjnových komunálních volbách usilovat 216.472 kandidátů, o 17.000 méně než před čtyřmi lety. Třetina uchazečů o křeslo v obecním či městském zastupitelstvu jsou ženy. Průměrný věk všech kandidátů je 47 let, dva nejstarší kandidáti mají shodně 94 roků.

Neuvěříte, kolik let je dvěma nejstarším kandidátům pro komunální volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) na serveru www.volby.cz. Volby do obecních zastupitelstev se budou konat 5. a 6. října, připomíná ČTK.

V celé republice je do komunálních voleb zaregistrováno 25.307 kandidátních listin. Největší výběr budou mít voliči v hlavním městě a v obci Kateřinice na Vsetínsku, kde je zaregistrováno 29 listin. Naopak pouze jedna volební strana kandiduje v 1612 obcích. Celkem se budou komunální volby konat ve 14.767 stálých volebních okrscích.

Z celkového počtu kandidátů pro říjnové komunální volby představují ženy 32,85 procenta. V absolutních číslech je to 64.330 kandidátek.

Bez politické příslušnosti je 83 procent kandidátů do zastupitelstev obcí a měst. Ze stran a hnutí mají zdaleka nejvíc kandidátů sdružení nezávislých kandidátů.

Na kandidátních listinách je několik desítek osmnáctiletých uchazečů o post v obecním zastupitelstvu. Naopak nejstaršími kandidáty budou čtyřiadevadesátiletý Zdeněk Bečka, který kandiduje v Turnově, a stejně stará Vlasta Moravcová v Karlových Varech. Průměrný věk kandidátů do komunálních voleb je 47 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…