Nevydírá Sobotka Haška, ptá se čtenář PL.cz Štěcha. A ten odpověděl

14.05.2014 20:59

Z PROFILŮ Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Sdělil, zda premiéra Bohuslava Sobotku vyzve, aby se vzdal poslaneckého mandátu a zda Senát, kterému předsedá, nepovažuje za nadbytečný. Čelil také výtce, že ČSSD neplní své předvolební sliby.

Nevydírá Sobotka Haška, ptá se čtenář PL.cz Štěcha. A ten odpověděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

„Vyzvete premiéra Sobotku, aby přestal kumulovat funkce a vzdal se poslaneckého mandátu? Vždyť jinak se jeho požadavek na Haška, aby se jako hejtman vzdal poslaneckého mandátu, jeví jako sprosté vydírání? Nemyslíte?“ ptal se čtenář vystupující pod přezdívkou LadaJo. Štěch však v této věci se čtenářem polemizoval. Některé příklady kumulace funkcí jsou podle jeho názoru běžné.

„Pokud je mi známo, kumulace funkce předsedy vládní strany, poslance a premiéra je naprosto běžná a i v jiných zemích je praktikován tento model. Výjimkou jsou snad jen úřednické vlády,“ poznamenává předseda Senátu, který se vzápětí musel vypořádat s otázkou, zda by nebylo lepší Senát zrušit. Ptal se na to čtenář dodo13, který se odvolával na názor komunistického poslance Miloslava Opálky. A nestálo by za to snížit i počet poslanců?

Senát má svůj význam, říká jeho předseda

„Samozřejmě, že redukce by byla možná, ale otázka je, zdali by se docílilo spravedlivého a rovnoměrného pokrytí celého území. Jinak jsem přesvědčen, že dvoukomorový parlament, do kterého se volí rozdílným způsobem, je pro fungování parlamentní demokracie lepší než jednokomorový,“ odpovídá předseda horní komory. Zároveň připomíná, že od roku 1918 mělo Československo vždy podstatně větší počet zákonodárců. K dokreslení dodává, že senátoři se často dívají na návrhy zákonů poněkud jinak než poslanci a tím se mohou pokoušet o zlepšení jejich kvality.

Babiš blokuje některé naše sliby, brání se Štěch

Nakonec došlo i na předvolební sliby ČSSD. Čtenář Pavel60 Štěchovi připomněl, že v předvolebních průzkumech před volbami do Evropského parlamentu posiluje hnutí ANO a daří se to i KDU-ČSL, ale ČSSD kolísá. Čtenář má za to, že důvodem je neplnění slibů ohledně církevních restitucí i zavedení progresivního zdanění. Štěch se ale brání a poukazuje především na ministra financí Andreje Babiše, který s ČSSD jaksi nesouzní.

„Progresivního zdanění jsme se nevzdali. Největší překážkou pro jeho zavedení je právě hnutí ANO a konkrétně osoba Andreje Babiše. Na myšlence zavedení tohoto principu ale budeme i nadále trvat. Samozřejmě musíme mít pro tuto změnu dostatek hlasů, hlasy komunistů a sociální demokracie nejsou v Poslanecké sněmovně v převaze. O tom bohužel rozhodli voliči při posledních volbách do Poslanecké sněmovny. Rovněž u církevních restitucí při koaličním jednání Andrej Babiš prohlásil, že s nimi nemá hnutí ANO nic společného; v té době nebyli v Parlamentu, a proto to není jejich problém,“ poznamenává Štěch.

Šéf horní komory k tomu dodává, že ČSSD byla vždy proti církevním restitucím, vždy proti nim bojovala, ale předchozí vláda pánů Petra Nečase (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09) přetavila zákon o církevních restitucích do podoby konkrétních smluv s církvemi, které by platily, i kdyby byl zákon zrušen. ČSSD sice církve vyzvala k dialogu, ale ty ho odmítly.

Nakonec poznamenává, že Babišovo ANO je před volbami nejsilnějším hnutí, alespoň podle předvolebního průzkumu, z čehož lze dovodit, že řadě lidí stopka pro progresivní zdanění nebo pro pokračování církevních restitucí nevadí.

  • Všechny odpovědi Milana Štěcha najdete na jeho profilu ZDE.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…