Než opozice stopla Babiše... K pultíku přišel Volný a spustil. Neziskovky a chapadla z EU, drsné

16.12.2020 20:55

Sněmovna ve středu přerušila schvalování státního rozpočtu. Po výstupu poslance Lubomíra Volného (Jednotní), který oznámil, že je ochoten s Babišem vyjednat nabídku podpory státního rozpočtu, bylo hlasování o návrhu rozpočtu po jednání předsedů sněmovních klubů odloženo do pátku 18. prosince do devíti hodin. Menšinový kabinet ANO a ČSSD však pro něj dosud nemá vyjednanou podporu.

Než opozice stopla Babiše... K pultíku přišel Volný a spustil. Neziskovky a chapadla z EU, drsné
Foto: repro/ČT
Popisek: Lubomír Volný

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
„První, co jsem chtěl říct, bohužel, nepřítomnému panu premiérovi, který tu v Poslanecké sněmovně oslovil úplně všechny, ale zapomněl oslovit poslance, který říkal, že ho baví, kolegu Mariána Bojka. Doufám, že tohle nerozhodne o osudu státního rozpočtu,“ řekl Volný poslancům od řečnického pultíku.

Následně dodal, že se rozhodl vyjít vstříc nabídce premiéra Babiše, aby tato země nemusela do rozpočtového provizoria: „A to přesně vzhledem k té síle, kterou my s Mariánem jako dva poslanci máme,“ nabídl Babišovi podporu.

„Nemůžeme zabránit tomu, aby tato vláda financovala neziskovky, které vykonávají činnost proti této vládě, proti hnutí ANO. Já to chápu, pan Babiš má své zájmy v Bruselu a v Evropské unii, nemůže si dovolit tyto politické neziskovky odstřihnout od peněz, protože by z toho na evropské úrovni měl velké problémy,“ sdělil poslanec Volný, že neexistuje tak velká politická síla, které by se toto podařilo prosadit.

„Dokud v této zemi nebude existovat poctivé hnutí, které bude vážně uvažovat o tom, že politický neziskový sektor postihne, tak se stejně nic nestane a tímto rozpočtem se nic nevyřeší,“ upozornil s tím, že do té doby je třeba se s tím smířit.

Nechal se slyšet, že nesouhlasí s nákupem vojenského vybavení za destíky miliard korun, zvláště v období koronavirové krize. Či s vysíláním našich vojáků na zahraniční mise, kde za vlastní peníze a životy našich vojáků bojujeme za cizí zájmy.

„Máme opravdu jenom ty dva naše hlasy. Máme dva naše pozměňovací návrhy. Dávám tady panu premiérovi veřejnou nabídku, že pokud touto Sněmovnou projde omezení financování politických stran o padesát procent, tak podpoříme státní rozpočet,“ uzavřel Lubomír Volný.

Ani po několika středečních jednáních nemá menšinový kabinet ANO a ČSSD pro rozpočet vyjednanou podporu. Kluby ANO, ČSSD a KSČM si postupně vyžádaly čas na přestávku. Při ní premiér Andrej Babiš (ANO) jednal s komunisty i se sociálními demokraty.

Komunisté, kteří kabinet v dolní komoře tolerují, podmiňují své hlasy přesunem deseti miliard korun z obranné kapitoly do rozpočtové rezervy. Ani během této doby se však nepodařilo najít řešení, zasedlo proto politické grémium předsedů sněmovních klubů, na jehož základě bylo jednání odloženo do pátku.

Sněmovna návrh na odložení, který přednesl místopředseda frakce ANO Roman Kubíček, schválila hlasy 85 z 92 přítomných poslanců. Proti hlasovali jen dva poslanci ČSSD a nezařazení z Trikolóry a Jednotných.

V případě, že by Sněmovna rozpočet neschválila, nastalo by rozpočtové provizorium. 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…