Než začala bitka s policisty... Volný mezi fanoušky varoval: Vaše hlasy vyhodí, zfalšují volby

07.07.2021 21:47

Proti lidem, kteří přišli ve středu demonstrovat proti vládním protiepidemickým opatřením před Sněmovnu, museli zakročit těžkooděnci. Desítky demonstrantů totiž zaútočily na policii, když zadržela jednoho z demonstrantů. Rovněž nezařazený poslanec Lubomír Volný musel být ochrankou vyveden z Poslanecké sněmovny, když u řečnického pultíku obstruoval jednání o zákonu, díky kterému by mohli volit i lidé v karanténě nebo izolaci. Podle něj má však zákon pomoct zfalšovat výsledky voleb.

Než začala bitka s policisty... Volný mezi fanoušky varoval: Vaše hlasy vyhodí, zfalšují volby
Foto: Hana Brožková
Popisek: Po exekuci následovala další

Stovky lidí ve středu ráno dorazily na Malostranské náměstí ke Sněmovně před začátkem červencové schůze. Protest před Sněmovnou svolal blok nezařazeného poslance Lubomíra Volného a iniciativa Vraťme děti do školy. Jako účel demonstrace uvedl protest proti schválení novely volebního zákona. Demonstranti se vybavili českými vlajkami a transparenty vyjadřujícími se proti očkování. Protestovali také proti certifikátům, jimiž lidé prokazují, že již byli očkováni, či to, že mají negativní test na covid-19.

Volný ostře kritizoval, že poslanci právě před blížícími se volbami začali projednávat změnu zákona o zvláštních způsobech hlasování do Poslanecké sněmovny. „Do konce volebního období ten zákon nemohou projednat, tak proč ho tam zařazovali? Protože vás testovali! Testovali vaši rozhodnost, vytrvalost a taky jestli sem znovu přijdete. A protože tady jste, tak jste zvítězili,“ řekl Volný směrem k demonstrantům, kteří na to pronášeli heslo jako „Nevěříme Vojtěchovi a zaprodané vládě“.

Tentokrát se protest neobešel bez problémů. Desítky demonstrantů totiž zaútočily na policii, když zadržela jednoho z demonstrantů, který blokoval dopravu a nereagoval na výzvy policistů. K zákroku se na svém twitterovém účtu vyjádřila i Policie ČR.

Anketa

Měla by mít Česká republika na Evropské radě i nadále právo veta?

99%
0%
hlasovalo: 13838 lidí
Potyčce s policií se však nevyhnul ani sám Volný. Ten musel být ochrankou vyveden z Poslanecké sněmovny poté, co se na dlouhé minuty posadil k řečnickému pultíku a vytrvalým mlčením blokoval jednání o zákonu, který by umožnil říjnové volby v karanténě.

Nezařazený poslanec se pak vypravil i mezi protestující, kterým kladl na srdce, že právě to, jak dopadnou volby, bude pro naši společnost klíčové. „Oni s námi vůbec nemluví, bojí se Volného bloku,“ řekl s tím, že jeho politický subjekt má reálnou šanci ve volbách uspět. „Sdílejte ty informace, když to budete vysvětlovat svým známým, má každý z vás potenciál přesvědčit další lidi,“ pokračoval politik.

Je přesvědčen o tom, že někdo spřádá plány na to, aby hlasy pro Volný blok byly zničeny. „Oni vědí, že se naši sympatizanti nenechají očkovat, takže nás vyřadí z volebních komisí, z běžných volebních místností. Naženou nás do těch drive-in center a pak tu krabici s vašimi hlasy normálně ukradnou a vysypou. Protože v ní budou hlasy jenom Volného bloku, všichni ostatní budou volit provakcinační strany,“ zdůraznil.

5

Z davu se ozvala poznámka, že je těžké obecně ostatní přesvědčovat, když tato slova nejdou z úst odborníka. „Nesnažte se přesvědčit, jenom nabízejte cestu,“ radil Volný demonstrující ženě, která se svěřila s tím, že už je kvůli odlišným názorům na politickou situaci s rodiči na ostří nože. „No, tak se s nima nebavte. Já už také nikoho nepřesvědčuju,“ rozhodil Volný rukama.

„Pro ně je to těžká představa... kdybychom žili ve středověku, za císaře pána nebo za první republiky, nikoho z vás by nepřekvapilo, kdybych vám řekl, že vás někdo chce zabít. Za války to bylo běžné, dnes je pro lidi prostě sci-fi představa, protože to nezažili,“ doplnil Volný.

Následně se ponořil ještě hlouběji do myšlenek, které jsou pro mnohé vnímány jako konspirační teorie. „Jsou tu extrémně bohatí lidé, tisknou si tu peníze a chtějí to tu vše vylepšovat, třeba to, že se rozhodli, že pro tuto planetu je osm miliard lidí moc. Pro ně je zbytečné, abyste tu žili vy, vaše děti a vaši rodiče. Pomůžou tomu, abyste umřeli o deset let dřív a nenarodily se vám děti,“ uvedl, že jde o velký byznys.

„Lidé si myslí, že se další Josef Mengele nerodí, ale takoví chodí dnes a denně mezi námi,“ zmínil německého lékaře SS, který během druhé světové války na vězních v koncentračním táboře Osvětim prováděl morbidní a sadistické experimenty.

Závěrem shrnul: „Máme systém, kterému s velkou pravděpodobností vládnou psychopati. Nezáleží jim na tom, zda budete žít, jste pro ně jen problém. Nejde to vysvětlit lidem, kteří jsou hodní a nejsou zlí, ti tomu mohou stěží uvěřit,“ dodal a připomněl, že lidem neříká lži, ale ověřené informace.

Proti Volnému se ve Sněmovně vymezil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dnešní demonstrace se prý konala na základě lži, kterou Volný šířil mezi veřejnost. Lživá je podle něj informace, že by Sněmovna měla již v úterý projednat zákon, kvůli kterému se sešla demonstrace. 

Ministr poslancům sdělil, že nic takového nebylo v plánu a že nevyvíjí žádné úsilí o zrychlené projednávání návrhu, který leží ve Sněmovně a neprošel ani prvním čtením. To prakticky znamená, že do konce volebního období projednán nebude.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…