Nezadluženost kraje udržíme i v roce 2016, slibuje hejtman Plzeňského kraje

07.09.2015 11:31

Plzeňský kraj jako jediný v republice hospodaří bez dluhů. Co stojí za tímto úspěchem? A na jaké novinky se mohou těšit občané v nejbližší době? Nejen o tom jsme hovořili s Václavem Šlajsem (ČSSD). Ačkoliv se nechtěl vyjádřit k blížícím se krajským volbám a k sestavování kandidátek ČSSD, prozradil nám, jaké kroky plánuje vedení kraje v reakci na uprchlickou krizi. A nejen to…

Nezadluženost kraje udržíme i v roce 2016, slibuje hejtman Plzeňského kraje
Foto: Archiv Václava Šlajse
Popisek: Václav Šlajs

Již několik měsíců plní přední stránky novin i řešení uprchlické krize. Ačkoliv pro uprchlíky není Česko cílovou zemí, v posledních týdnech počet uprchlíků narůstá. Ačkoliv jste na svém Profilu na ParlamentníchListech.cz před několika dny uvedl, že V Plzeňském kraji se zatím s uprchlíky žádné problémy nevyskytují, plánujete v souvislosti s imigrační vlnou posílení některých bezpečnostních opatření v kraji?

V našem kraji se žádné problémy dosud nevyskytly. Jsme stále v kontaktu s Policií ČR, od které získáváme aktuální informace. V srpnu jsme spolu se členy Rady Plzeňského kraje navštívili zařízení v Balkové, které by bylo od ledna 2016 schopno přijmout cca 220 běženců. S ohledem na to jsou již stanovena bezpečnostní opatření v okolí zařízení do takové míry, že se občané nemusí obávat o svoji bezpečnost.

Do voleb zbývá ještě rok. Jaké hlavní priority jste si vytyčil?

Budeme se i nadále snažit snižovat nezaměstnanost, další prioritou bude pokračování v opravách silnic II. a III. třídy. Důležité je pro nás udržení kvalitní úrovně zdravotnictví a také zajištění bezpečnosti pro naše občany. V této oblasti úzce spolupracujeme s Krajským ředitelstvím Policie Plzeňského kraje. Dalším úkolem bude snaha prosadit u zaměstnavatelů a podnikatelů zvýšení mezd zaměstnancům.

Již za nedlouho Vás čeká schvalování rozpočtu. Máte představu, jaký bude?

O výši rozpočtu budeme vědět víc, mimo jiné po rozhodnutí Parlamentu ČR ohledně vrácení původního výnosu DPH. Další důležitou skutečností, která bude mít vliv na výši rozpočtu, je rozhodnutí, zda ze SFDI obdržíme dotaci na opravy silnic II. a III. třídy. Rozpočet máme v hrubých rysech připravený a víme, že bude pro rok 2016 přebytkový. Pochopitelně s ohledem na zabezpečení všech základních potřeb a rozvoje kraje.

Plzeňský kraj je jediný nezadlužený kraj. Prozradíte nám, co stojí za tímto úspěchem?

Na to je poměrně snadná odpověď, všechny krajské politické reprezentace od roku 2000 se chovaly zodpovědně. A já mohu slíbit, že nezadluženost kraje udržíme i v roce 2016. 

Andrej Babiš po nástupu do funkce slíbil vrátit krajům až tři a půl miliardy korun, o něž přišly změnou rozpočtového určení daní po zásahu Nečasovy vlády. Nyní ale prosazuje odložení. Co by pro kraj znamenalo, pokud by k němu skutečně došlo? A jste optimista?

Pro Plzeňský kraj se jedná o částku cca 250 milionů korun. Vyčkáme nyní na rozhodnutí poslanců ve druhém čtení návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní. Jsem přesvědčen, že sliby se mají plnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…