Nezaměstnaní se hlásí sami a chtějí pomáhat, prozradila ředitelka Úřadu práce

06.06.2013 22:34

Podle předběžných odhadů povodňové škody dosáhnou nejméně 7,5 miliard korun. Ukazují to předběžná čísla pojišťoven, které prozatím evidují na deset tisíc pojistných událostí. Mezi lidmi ale vládne solidarita, nezaměstnaní se prý sami hlásí o práci a chtějí pomáhat. Předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) ocenil záměr ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ulevit povodněmi postiženým firmám.

Nezaměstnaní se hlásí sami a chtějí pomáhat, prozradila ředitelka Úřadu práce
Foto: Radek Kraus
Popisek: Záplavy v Putimi

To nejhorší již mají za sebou všechny kraje postižené povodní. Všechny teď čeká sčítání a odstraňování škod. Jak jim v tom pomůže stát a povodní nepostižené kraje a pojišťovny? O tom ve čtvrtečních Událostech, komentářích diskutovali generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková, předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) a Michael Neuwirth z Asociace pojišťoven.

Pět tisíc na ruku

„Zájem o práci nezaměstnaných roste. My jsme to tak očekávali,“ prozradila Bílková. „Lidé se prý dokonce hlásí sami, že by chtěli pomáhat. Zdůraznila však také, že je třeba vybrat vhodné nezaměstnané, může jít např. pouze o lidi, kteří nemají zdravotní problémy. Už teď jich pracují stovky.

Co se týče finanční pomoci postiženým lidem, tak ta se posuzuje individuálně u každého žadatele a to i podle toho, jak je schopen vyrovnat se se situací vzhledem ke svým předchozím příjmům. Přímo na úřadech mohou lidé podle Bílkové v hotovosti získat pět tisíc korun na osobu a to prakticky okamžitě. Pokud jsou jeho potřeby vyšší, bude třeba jeho situaci posoudit.

Velkorysý ministr Kalousek

Hašek poděkoval ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové (TOP 09) a generální ředitelce Úřadu práce Bílkové za to, že zareagovaly tak rychle a umožnily nasazení nezaměstnaných. Ocenil i součinnost státu, krajů a obcí ve chvílích povodní. Tato dobře fungující spolupráce je podle Haška dána tím, že se povodně periodicky opakují každé dva až tři roky.

Předseda Asociace krajů ocenil také záměr ministra financí Miroslava Kalouska, který plánuje odpustit postiženým firmám daň z příjmu. „Bohužel nemáme takové možnosti jako ministr financí, to je poměrně velkorysé,“ prohlásil Hašek a dodal, že prostředky kraje jsou podstatně skromnější, ale v těch nejtěžších chvílích jsou k dispozici.

Fotografovat, fotografovat a ještě jednou fotografovat

Neuwirth v pořadu poznamenal, že na odhad škod je ještě příliš brzy, ale může to být oněch 7,5 miliardy. Lidem následně poradil, že nemusí čekat s odklízením škod, ale je vhodné před odklízením škodu co nejlépe zdokumentovat. Radil bych lidem nevyhazovat všechny věci, ale dát je stranou, pokud to jde,“ uvedl Neuwirth.

Je třeba škodu nahlásit co nejrychleji a domluvit si s technikem návštěvu podle Možnosti. Je i v zájmu pojišťoven, aby se s odklízením škod nečekalo, ale je v zájmu samotných poškozených, aby tu škodu co nejlépe doložili. Neuwirth radil fotografovat, fotografovat a ještě jednou fotografovat a to jak poškozené věci, rak samotné domy, aby bylo vidět, kam se dostala voda či bahno.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…