Nezapomínejme na senátní volby. Pro Nečase mohou být vražedné, naznačuje Pehe

11.10.2012 7:11

V posledních týdnech se pozornost komentátorů zaměřila především na krajské volby. Politolog Jiří Pehe v textu napsaném pro Deník Referendum ovšem připomíná, že proběhnou i volby do třetiny Senátu a v těchto volbách bude nejsilnější vládní strana ODS obhajovat hned 13 mandátů. Zatímco v krajských volbách může letos ODS jen získat, neúspěch ve volbách senátních by mohl "zlomit vaz" premiéru Nečasovi.

Nezapomínejme na senátní volby. Pro Nečase mohou být vražedné, naznačuje Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Krajské volby pro ODS před čtyřmi lety znamenaly debakl a kdyby se jí letos podařilo získat alespoň jedno hejtmanské křeslo ze třinácti, mohl by to šéf ODS popsat jako úspěch. V senátních volbách je to ale jinak. Je třeba mít na paměti, že svůj post v horní parlamentní komoře obhajuje i Nečasův spojenec a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Obhajují i senátoři, kteří premiérovi nejsou právě naklonění a pokud Vondra či ti druzí neuspějí, křeslo šéfa strany by se pod Nečasem opět mohlo řádně zakymácet.

ČSSD může získat ústavní většinu

"Důležitá bude také velikost případných ztrát. Zatímco ztráta dvou nebo tří senátorských křesel nebude pro Nečase asi závažný problém, ztráta například poloviny křesel, které ODS obhajuje, už může být interpretována jako debakl, zvláště pokud by ztracené obvody ovládla levicová opozice. Té stačí získat osm obvodů, aby v Senátu měla ústavní většinu," připomíná politolog.

Není bez zajímavosti, že senátní volby vypovídají také něco o síle české levice a pravice. Pehe poukazuje na to, že levicové strany výrazněji stojí v jednom šiku. Kandidát KSČM, který neuspěl v senátních volbách, je zpravidla ochotný vyzvat své stoupence, aby podpořili kandidáta ČSSD. Jen proto, aby nevyhrál kandidát pravice. Totéž umí pro potencionálně úspěšného kandidáta KSČM udělat i politici ČSSD. Na pravici ale podobnou svornost nevidíme. Prokázaly to např. poslední senátní volby z roku 2010, kde se politici koalice nijak výrazně vzájemně nepodporovali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…