Nezávislí divadelníci se připojili k hlasům pro odvolání Staňka

29.04.2019 14:07

K hlasům, které žádají odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), se připojila Asociace nezávislých divadel. Apelují na vládní koalici, aby hledala pro funkci ministra kultury skutečného odborníka.

Nezávislí divadelníci se připojili k hlasům pro odvolání Staňka
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Jako důvod pro odchod Staňka v prohlášení zaslaném ČTK ale neuvádějí odvolání dvou ředitelů muzeí, jako signatáři několika petic z minulých dnů, ale například podle nich nevyhovující systém podpory kultury v neziskovém sektoru.

„Na prvním místě by vládě mělo jít o kulturu, umění, zachování a rozvíjení hodnot, které společnosti přináší, stejně jako mezinárodní renomé naší země, nikoli politickou funkci,“ stojí v textu, pod nímž jsou podepsaní předseda zmíněné asociace Štěpán Kubišta, ředitelka společnosti Tanec Praha Yvona Kreuzmannová nebo ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab.

„Systém podpory kultury neprošel za posledních 30 let potřebnou transformací. Druhý pilíř kultury, který je tvořen organizacemi nestátního neziskového sektoru, je stále vnímán jako volnočasová aktivita, a tak je i podporován. Většina legislativních, metodických i finančních kroků ministerstva vede k ještě většímu prohlubování rozdílů mezi státní a nestátní kulturní sférou,“ uvádějí divadelníci.

Připomínají, že ministr kultury by měl brát v potaz přinejmenším plnění programového prohlášení vlády, které hovoří o perspektivě podílu ze státního rozpočtu jedno procento na kulturu bez výdajů na církve. Dodali, že je třeba zásadně navýšit peníze na živé umění v ministerském programu Kulturní aktivity.

„Nelze jen setrvávat na modelu zvyšování platů zaměstnanců ve státní, popřípadě veřejné sféře, a tím ještě více prohlubovat disproporce mezi příspěvkovými organizacemi a nezávislou scénou. Oba tyto typy organizací poskytují veřejně prospěšné služby společnosti a jejich podmínky pro práci by neměly být tak propastně rozdílné,“ uvedla Kreuzmannová.

Staněk čelí v poslední době kritice hlavně kvůli odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Za Staňkovo odvolání sepsali petici zástupci kulturních institucí a umělci. Ministr své rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními. Petenti s uváděnými důvody jejich odvolání nesouhlasí. Připomíná podle nich praxi normalizačního období před rokem 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…