„U pečiva si už zvykli dát občas vstřícnější cenu,“ konstatuje jedna starší důchodkyně, „Ale pořád je to hodně a zbytek nasypou do pytlů, aby se to raději moc nevidělo, a jde to do kontejneru.“
Teplý odpad
V hypermarketu Albert mají teplý bufet. Grilovací tyčinky, grilované nebo pečené kuře, holandský řízek s bramborem, Nebudeme nyní hlídat, že v tom „holanďanovi“ je povětšinou jen strouhanka a pár desítek procent masa. „Už to sleduju dost dlouho,“ říká starší pán o holi. „Nevím proč, ale mají tu hlavně celá kuřata nebo dvě stehýnka. Půlku jsem tu prakticky neviděl. Nebudu přece kupovat celé kuře za pomalu dvě stovky, když jsme v rodině dva a ta půlka je maximum. I cenově. A pak něco zbyde. Občas tu vidíte i několik kuřat. A nezlevní se. Putují do kontejneru. Že by si něco odkoupili „za mrzký peníz“ zaměstnanci, na to se nehraje. Prostě udeří večer a už to jde do kontejneru. A ještě zvláštního, aby se do něj nikdo nemohl dostat. A šup s ním provozovateli odpadů a následně na skládku. „Hygiena by se potentočkovala, kdyby něco takového povolila,“ řekla nám pod podmínkou mlčenlivosti jedna z prodavaček. „Tady to máme teplé půl dne a co by se stalo, kdyby se něco rozdalo lidem bez domova.“
Ti si musí nechat zajít chuť. I když občas krouží kolem, ale to se spíš snaží, aby jim někdo něco koupil. Ale za plnou cenu třeba jen půl hodiny do zavíračky? Ani náhodou…

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala