Nezodpovědnost, zuřil Fiala nad stávkou. A začal počítat, co vláda učitelům dala

22.11.2023 22:41 | Monitoring

Odbory pokračují ve své konfrontační politice, je to nezodpovědné a neodůvodněné. Premiér Petr Fiala naštvaně vystoupil kvůli plánované pondělní stávce odborů. Vláda podle jeho slov přitom učinila vše pro to, aby protesty odvrátila.

Nezodpovědnost, zuřil Fiala nad stávkou. A začal počítat, co vláda učitelům dala
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala na mimořádné tiskové konferenci.

„Mohu k tomu jen říct, že odbory pokračují ve své konfrontační politice, kterou prakticky mají od nástupu naší vlády. Myslím, že to, co se chystá na pondělí, je nezodpovědné už jenom tím, že je do toho zapojeno školství,“ uvedl premiér na čtvrtečním brífinku po jednání vlády.

Zdůraznil, že právě školství je prioritou vlády, kam investuje finanční prostředky. „Učitelům jsme garantovali jako jediné skupině tohoto typu zákonem 130 procent průměrné mzdy,“ zdůraznil ministerský předseda.

„Ministr školství Mikuláš Bek vedl jednání do poslední chvíle, stejně jako vedl jednání ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s odbory, s jejich reprezentanty, s reprezentanty různých zájmových skupin. Řada těch věcí, o kterých se ve veřejném prostoru mluví, byla ze strany naší vlády vyřešena,“ pokračoval.

„Stávku, zvláště v oblasti školství, pokládám skutečně za neodůvodněnou. A nezodpovědnou,“ zopakoval premiér Fiala.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že ministr školství bude s odbory jednat i nadále. Následně dodal, že očekává, že reálné mzdy porostou.

Do pondělní stávky 27. listopadu proti krokům vlády se zapojí vyšší počet lidí, než je polovina členů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Do stávky se zapojí víc než polovina z 270 000 odborářů a odborářek z 31 svazů, které centrála zastřešuje.

Stávkou chtějí odbory také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců. Odmítají, aby ředitelé škol museli z peněz na platy hradit stonajícím zaměstnancům dávky v nemoci.

Se státem jsou ve sporu kvůli přesčasům také lékaři. Od 1. prosince mají ve velké části českých nemocnic protestovat, připojí se tak k protestní akci Lékařského odborového svazu a Spolku mladých lékařů a vypoví přesčasy. Výpověď přesčasové práce podalo přes šest tisíc ze zhruba třinácti tisíc lékařů, kteří chodí do služeb. Nemocnice tak budou muset omezit péči. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialka křičí , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 23.11.2023 9:46:17
že jedeme na dluh díky minulé vládě,,A kdo kupuje stíhačky,kdo sype na UA,kdo štědře dotuje Učka když okolní země začali šetřit a kdo vymyslel tři ministerstva a zaměstnává armádu kámošu,,No 5ka,,

|  9 |  0

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…