Nic zlého mezi lidmi nezažil. Fiala o setkávání s občany

26.07.2022 11:35

„Myslím, že lidé docela vnímají to, co děláme a já se nesetkávám s žádnými vyhrocenými emocemi. Já se setkávám s lidmi, debatujeme, ale debatujeme slušně.“ Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil na CNN Prima News a zdůraznil, že spolu s celou svou vládou ze všech sil pracuje ve prospěch občanů České republiky. Poté poslal vzkaz do Ruska. A než se rozloučil s diváky, ostře vyčinil poslancům opozičních stran, tedy ANO a SPD.

Nic zlého mezi lidmi nezažil. Fiala o setkávání s občany
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie.

Moderátor Michal Půr si do vysílání CNN Prima News pozval předsedu vlády Petra Fialu (ODS). Ten hned na úvod prozradil, že na dovolenou jezdí rok co rok do Chorvatska, už asi 15, nebo 16 let. „Mám to tam rád, je tam krásné moře. Já rád plavu,“ prozradil. Ani na dovolené prý tak úplně nemůže vypnout od premiérských povinností, ale tak či tak počítá, že si odpočine, něco si přečte, opravdu si zaplave a při plavání zažije trochu klidu. „V moři se mnou nikdo nemluví," naznačil.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí

„Každý člověk potřebuje dovolenou. I já ji potřebuji. A těším se na ni."

„Ta pozice premiéra, to je opravdu intenzivní práce, takže toho času na přátele, na rodinu, není mnoho. A navíc to, co teď prožíváme, to není typická situace, takže to spotřebovává veškerý můj čas,“ konstatoval Fiala s tím, že v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině musí řešit otázky bezpečnosti, otázky energetické a řadu dalších.

Přiznal, že řadu let na dovolenou vůbec nejezdil a vědecké práci věnoval o to víc času, ale postupem času dospěl k názoru, že chce dát více času rodině a proto si bere alespoň nějakou dovolenou.

„Myslím, že lidé docela vnímají to, co děláme a já se nesetkávám s žádnými vyhrocenými emocemi. Já se setkávám s lidmi, debatujeme, ale debatujeme slušně. Ale samozřejmě, že lidé mají obavy. To je pochopitelné. A já to vnímám,“ ujistil diváky předseda vlády s tím, že všech pět vládních stran, tedy ODS, lidovci, TOP 09, Piráti i Starostové, dobře ví, čemu teď Česká republika čelí a pracují ve prospěch českých občanů. „Všech těch pět stran si dobře uvědomuje, čemu naše společnost čelí, co je potřeba dělat, nehrají politické hry. Pracujeme jako tým, to je i můj úkol, aby to tak bylo a zatím se nám to daří a doufám, že to vydrží, abychom to dál zvládali,“ pravil Fiala.

Na přelomu srpna a září prý obejde všechny své ministry na jejich resortech a zeptá se jich, jak se jim navzdory válce na Ukrajině a s ní spojené energetické i ekonomické krizi zvládají alespoň částečně plnit programová prohlášení

„Lidé se nemusejí bát. Ale netajím se tím, že ta situace je těžká a že jsme dělali i řadu nezvyklých kroků, abychom tu energetickou bezpečnost zajistili. Nakoupili jsme plyn za 8,5 miliardy do státních hmotných rezerv a to je velmi nezvyklý krok,“ dal jeden příklad.

Vedle toho se prý snaží jako premiér zajistit jakousi evropskou energetickou solidaritu. I kdyby Rusko zcela zastavilo tok plynu do Evropy, Česko to prý zvládne. „Ale všichni taky musíme trochu šetřit a říct si, zda v zimě v místnosti musí být teplota 22 stupňů, nebo třeba jen 21. Takto musí přemýšlet všichni. Všechny státy,“ zaznělo z úst premiéra s tím, že evropská energetická síť je natolik propojena, že si nelze myslet, že se Česko může uzavřít jako jakýsi energetický ostrov a tady si energetickou situaci řešit samostatně. „Když tohle někdo říká, tak jen dokazuje, že tomu nerozumí,“ pravil Fiala.

Česko ale už dalo najevo, že se jednoho dne od ruského plynu zcela odstřihne a také to udělá, ale musí najít jiné dodavatele energií, včetně plynu, v podobě LNG. „Musíme to udělat, protože se ukázalo, že sázka na levný ruský plyn je neskutečně drahá, protože nelze odhlédnout od toho bezpečnostního aspektu. To poučení z té situace je, že už bychom neměli být závislí na jediné zemi, pokud jde o dodávku surovin, ale třeba také klíčových komponentů,“ uvedl Fiala.

Členové EU podle něj chápou, že není v zájmu evropského společenství, aby byla jedna země zcela bez plynu.

„Ta solidarita je nutná, protože jeden bude mít problémy s plynem, druhý s ropou, třetí s elektřinou. A není v ničím zájmu, aby byla jedna země bez energií. To, co říkám, prosím pěkně, není naivní. Takto to je, to je realita. Ale ano, není jednoduché to prosadit,“ prohlásil Fiala.  

Pár slov věnoval i požáru zuřícímu teď v Ústecké kraji v Českém Švýcarsku. Požár ohrožuje i domy obyvatel Hřenska. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří se teď na boji s požárem podílejí,“ zdůraznil Fiala.

Poté se ještě jednou vrátil k ekonomickým těžkostem, které dělají vrásky na čele většině občanů Česka.

„My se snažíme o sociální smír, my jsme připravili deštník proti drahotě, který opravdu pomáhá všem, obsahuje ten sociální energetický tarif a obsahuje i odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie. Pomůže i firmám. Zvýšili jsme existenční životní minimum, rozšířili příspěvek na bydlení a tam, kde je třeba, jsme přistoupili i ke zvýšení mezd, ale my si musíme dát pozor, abychom na jedné straně lidem pomohli, ale na straně druhé neroztáčeli dál tu inflaci a dál nepřijatelně nezvyšovali zadlužení České republiky. Mezi tím musíme najít rovnováhu,“ vysvětloval.

Než se rozloučil s diváky, ostře vyčinil poslancům opozičních stran, tedy ANO a SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„A mě velmi mrzí, že opoziční strany, místo toho, aby vnímaly to, co se kolem nás děje, že tady nedaleko je válka a co se děje s cenami energií a pohonných hmot a dalšími věcmi, tak se místo toho lacině pouští nejen do kritiky, ale také do rozdělování společnosti. Kdybych poslechl to, co nám radí, tak nejen, že nic nevyřešíme, ale ještě budeme zvyšovat zadlužení a inflace bude ještě horší. A s ničím bychom si neporadili, protože oni nedokázali udělat vůbec nic pro to, aby čeští občané měli bezpečnou energii, měli dost energie a měli energii za přijatelné ceny. A měli pro to příležitost,“ vzkázal především poslancům ANO, kteří vládli v Česku 8 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…