Nikulin u soudu v USA řekl, že se cítí být nevinen

31.03.2018 6:44

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, vydaný z Česka do Spojených států kvůli obvinění z útoku na tři technologické firmy, v pátek u soudu v San Francisku řekl, že se cítí nevinen. Informoval o tom deník The New York Times (NYT). Soudkyně poté podle listu stanovila termín dalšího slyšení na příští týden.

Nikulin u soudu v USA řekl, že se cítí být nevinen
Foto: Reprofoto youtube.com
Popisek: Jevgenij Nikulin.

NYT rovněž citoval amerického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který v prohlášení kauzu označil za „hluboce znepokojivé chování opět vycházející z Ruska“. „Nebudeme tolerovat kybernetické útoky. Vyšetřování a stíhání těchto zločinů bude naší prioritou, bez ohledu na zemi, kde mají kořeny,“ dodal Sessions.

Pokud bude Nikulin odsouzen, hrozí mu více než 30 let vězení a pokuta přesahují jeden milion dolarů (20,6 milionu Kč), napsal list NYT. Podle zveřejněného obvinění se Nikulin dopustil průniku do počítačového systému, poškození chráněného počítače, krádeže identity a obchodování s prostředky pro neoprávněný přístup.

Třicetiletý Nikulin všechna obvinění odmítá. Jeho právní zástupce tvrdí, že kauza je ve Spojených státech politicky motivovaná.

Deník San Francisco Chronicle (SFC) informoval, že Nikulin byl u soudu zjevně unavený a požádal o návštěvu lékaře, čemuž soudkyně vyhověla. Ve středu soud rozhodne, zda obviněný zůstane během procesu ve vazbě.

List SFC dále připomíná, že klíčovou otázkou, již si klade prokuratura, zpravodajské služby a odborníci na kybernetickou bezpečnost, je, co vše Nikulin ví a s kým spolupracoval – zda byl například napojen na petrohradskou Agenturu pro výzkum internetu. Ta je považována za prodlouženou ruku ruské vlády a je spojována s politickou reklamou zadávanou z Ruska před prezidentskými volbami v USA.

V únoru Spojené státy obvinily 13 ruských občanů a tři ruské subjekty z vměšování se do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Od té doby byl ve vazbě na Pankráci, do USA odletěl v noci na dnešek. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. O Nikulinovo vydání usilovalo také Rusko. Podle českého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ale byla žádost USA o vydání Nikulina důvodnější.

Média připomínají, že před vydáním domnělého hackera do České republiky přijel šéf Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan, třetí nejvýznamnější politik Spojených států.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …