No tedy: Na Ukrajině by prý místo Jaceňuka mohl vládnout někdo, koho byste vůbec nečekali

18.05.2015 18:22

Podle Terezy Spencerové se může situace na Ukrajině pomalu měnit, a Petro Porošenko tak ocitnout osamocen. Náměstkyně amerického ministra zahraničí Victorie Nulandová, která odcestovala do Kyjeva, tam prý měla objasnit tamním politikům, na čem se dohodli při jednáních Vladimir Putin, Angela Merkelová a John Kerry. Spojené státy americké se tak údajně snaží o úplné plnění minských dohod. Píše se na serveru Literarky.cz.

No tedy: Na Ukrajině by prý místo Jaceňuka mohl vládnout někdo, koho byste vůbec nečekali
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Nulandová v Kyjevě prý ujišťovala, že se USA zasazují o okamžité zastavení palby v oblasti Širokine, aby „Ukrajina mohla ubránit Mariupol“. Na jednání mezi Putinem, Kerrym a Merkelovou údajně Putin vyzdvihoval, že je třeba konečně plnit minské dohody činy, nikoliv jen slovy.

Nulandová prý hovořila i s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem na různá témata typu boj proti korupci či finanční pomoc ze strany USA, která má být využita k obraně proti „ruské agresi“. Sněmovna reprezentantů v USA sice odhlasovala finanční pomoc pro obranné úmysly Ukrajině, ale Barrack Obama ji může vetovat. Francouzský prezident Francois Hollande vyzdvihoval, že je nezbytně nutné, aby se okamžitě zastavila palba na Ukrajině. Petro Porošenko tak podle Spencerové možná pochopil, že pomocí zbraní se tento konflikt řešit nedá, a „vzdal se“ tak vojenského řešení. Ovšem podotýkal, že na Donbasu je údajně jedenáct tisíc ukrajinských vojáků, na to se podle Spencerové západními politiky začalo zapomínat.

Celý text zde

Ukrajinský politolog Vadim Karasjev míní, že Petro Porošenko a současná ukrajinská vláda vládnou díky válečné a „protiteroristické rétorice“. Ovšem nyní, když se začíná situace měnit, a ozývají se tím pádem důležitější problémy, jako je nálada společnosti, prý není již tato vláda adekvátní a měly by proběhnout nové volby.

Nulandová se prý dokonce setkala s opozičním politikem Sergejem Ljovočkinem, který je přijatelný i pro Kreml, a hovoří se o něm jako o možném náhradníkovi za současného premiéra Jaceňuka. „První komentáře naznačují, že i USA najednou v Ljovočkinovi, který je pro Moskvu přijatelný, zahlédly osobu vhodnou k tomu, aby vedla příští ukrajinskou vládu,“ napsala Spencerová.

Situace se začíná měnit, a ukrajinské vedení tak podle Spencerové musí nalézt nová řešení a rétoriku, jelikož Evropská unie stále nenabízí „hmatatelnou unijní perspektivu“. Stejně se údajně chová i Severoatlantická aliance, její šéf Jens Stoltenberg je také pro co nejrychlejší naplnění cílů z minských dohod a Kyjevu vzkázal: „Ukrajina není členem NATO a v tom je rozdíl mezi Ukrajinou a členy NATO, protože záruky bezpečnosti se vztahují jen na členy aliance.“

Americká náměstkyně ministra zahraničí Nulandová prý teď poputuje do Moskvy, kde seznámí tamní vedení s rozhovory mezi ní a Kyjevem. Podle Moskvy je to náznak toho, že Američané pochopili, že je důležité jednání mezi Ruskem a USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…