No to je fór: V USA se dostal do čela průzkumu boháč, který urazil McCaina a nadává přistěhovalcům. Obama se směje

23.07.2015 9:28

Z průzkumů realizovaného deníkem Washington Post a televizí ABC vyplývá, že současným lídrem mezi republikánskými kandidáty na prezidentský úřad je kontroverzní miliardář Donald Trump. Muž, který před pár týdny urazil mexické přistěhovalce a naposledy také válečného veterána a republikánského senátora Johna McCaina.

No to je fór: V USA se dostal do čela průzkumu boháč, který urazil McCaina a nadává přistěhovalcům. Obama se směje
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Republikánský senátor John McCain se ve Spojených státech těší značné úctě a jeho válečné zásluhy obvykle nezpochybňují ani demokraté. McCain v roce 1967 vstoupil do války ve Vietnamu jako námořní letec. O několik měsíců později byl sestřelen nad Hanojí a byl zajat vietnamskými komunisty. Následně strávil pět let v zajetí, z čehož dva roky na samotce. Prošel těžkým mučením a pokusem o sebevraždu, přesto odmítl výměnu za vietnamského vojáka zajatého americkou armádou. Dodnes se téměř osmdesátiletý politik potýká s psychickými i fyzickými následky z prožitých události. Ovšem Donald Trump je známý tím, že si nikdy nebere servítky. „Stal se válečným hrdinou, protože byl zatčen. Já ale spíš oceňuji vojáky, kteří se zatknout nenechali,“ prohlásil Trump při svém vystoupení ve státě Iowa.

Dále také Trump McCaina kritizoval za to, že podpořil dohodu o omezení íránského jaderného programu. Ve svém nedávno publikovaném textu jej potom obvinil ze spoluzodpovědnosti na úmrtí „1000 + 1“ válečných veteránů v jeho domovské Arizoně. Podle Trumpa se McCainův legislativní návrh pokusil zakrýt zpoždění lékařské péče určené válečným veteránům. Příslušné úřady však po vyšetřování konstatovaly, že nelze s jistotou tvrdit, že jejich smrt byla přímo způsobena tímto pochybením. Kritika za Trumpovy výroky na sebe nenechala dlouho čekat. Jako první se ozvala organizace zastupující válečné veterány a jejich pozůstalé. „Podobné výroky jsou urážlivé a necitlivé. Nechápu, proč má Trump něco takového zapotřebí,“ reagovala šéfka organizace Ann Mills-Griffithsová.

K omluvě válečným veteránům vyzval Trumpa také McCain. Zároveň však uvedl, že není nutné, aby Trump kvůli svým výrokům odstupoval z boje o vítězství v republikánských primárkách. „Jsem každopádně zvědavý, jak podobné chování ovlivní jeho aktuální čísla,“ poznamenal McCain. V porovnání s průzkumem televize Fox News provedeného krátce před tím se však zdá, že mu nijak neuškodilo, spíš naopak. Zatímco průzkum Fox News mu přisoudil 17 %, podle průzkumů ABC News/Washington Post Trump mezi republikánskými kandidáty bezpečně vede, a to dokonce s 24 procenty. S velkým odstupem následuje guvernér státu Washington Scott Walker s 13 % a těsně za ním bratr bývalého prezidenta a exguvernér Floridy Jeb Bush.

Trumpa však za jeho dle mnohých neuvážené výroky kritizovali i jeho kolegové z republikánské strany. Například další uchazeč o prezidentský úřad, floridský senátor Marco Rubio, který zatím dosahuje v předběžných průzkumech na 7 až 10 %. „Prezidentský úřad pro mě není jen vrcholný úřad. Prezident musí být především vůdcem Američanů a vůbec celého našeho národa. Úkolem příštího prezidenta je vrátit do Bílého domu důstojnost. Obávám se, že jazyk, jaký používá Donald Trump, není hoden budoucího prezidenta,“ nechal se slyšet Rubio, který před pár týdny kritizoval Trumpa i za jeho drsné výroky na adresu mexických přistěhovalců.

Trump na konci minulého měsíce veřejně poukázal na problematiku zajištění bezpečnosti na hranicích s Mexikem. Učinil tak ovšem svým osobitým způsobem, když označil mexické přistěhovalce za pašeráky drog a násilníky. „Kdy už konečně vyřešíme problémy s Mexikem na našich hranicích? Oni se naší nečinnosti a hlouposti jen vysmívají. A teď nás drtí i v ekonomické oblasti. Mexičané fakt nejsou naši přátelé. To mi můžete věřit. Lidi, kteří k nám přicházejí, nejsou žádný výkvět Mexika. Hranice nelegálně přecházejí lidé, kteří mají nějaký problém a ten problém přenáší i k nám. Pašují drogy a páchají trestnou činnost. Jsou to násilníci a jen o málo z nich se dá hovořit jako o bezúhonných lidech.“

Aktuálně na překvapivé vedení v pelotonu republikánských uchazečů o Bílý dům zareagoval také současný prezident Barack Obama. „Jsem si jistý, že si republikáni Trumpovo vedení ve vnitrostranickém souboji o prezidentský úřad náležitě užívají,“ poznamenal sarkasticky Obama při svém vystoupení v talk show Jona Stewarta. Trump obecně patří u americké levice k nejnenáviděnějším republikánům. Demokraty často a rád provokuje svými neomalenými výroky, v nichž není místo na politickou korektnost. Donald Trump se rovněž vyjadřuje proti sňatkům osob stejného pohlaví a slova pochopení nemá ani pro působení lidskoprávních organizací, ekologii a další oblasti, které jsou americké i světové levici vlastní. V neposlední řadě Trumpovi v očích levice nepomáhá, že je multimiliardářem a jedním z nejbohatších Američanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…