No to je vizitka. U Moravce Vystrčila nepodpořil nikdo. Zabránit tomu nemůžu, zoufal Petříček. Ve hře je 10 miliard korun „za výlet“

14.06.2020 13:48 | Zprávy

Hosty první hodiny Otázek Václava Moravce byli ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a členové zahraničního výboru Sněmovny Jiří Kobza z SPD a Daniel Pawlas z KSČM. Debatovali o cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Kobza si v této souvislosti vzpomněl na film „O myši, která řvala“. Pawlas se dovolával Evropské unie a Petříček konstatoval, že jako ministr zahraničí nemůže Vystrčilovi cestu doporučit, ale nemůže ji zakázat.

No to je vizitka. U Moravce Vystrčila nepodpořil nikdo. Zabránit tomu nemůžu, zoufal Petříček. Ve hře je 10 miliard korun „za výlet“
Foto: Repro ČT
Popisek: Moderátor ČT Václav Moravec

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že se přece jen rozhodl odjet na Tchaj-wan. Své rozhodnutí vysvětloval tak, že chce být politikem svobodné, hrdé a suverénní země a nenechá si určovat Čínou, co smí a co nesmí dělat. Chce dál rozvíjet principy, na kterých stála zahraniční politika od dob Václava Havla, a ne jen počítat groše.

Pánové ve studiu ČT se shodli na tom, že Vystrčil nedělá dobře, když jede na Tchaj-wan.  

„Já jsem jasně řekl, že cestu na Tchaj-wan nemohu doporučit, ale také ji nemohu zakázat,“ pravil Petříček.

„S čínskou stranou jsme opakovaně v kontaktu, věnovali jsme se například přípravě schůzky 17 + 1. Jsme pro budování realistických vztahů s Čínou. My si uvědomujeme, že vztahy s Čínou přinášejí příležitosti, ale také rizika. „Čína v politice vůči Tchaj-wanu stále více přitvrzuje, ale i my si vyhrazujeme, že v rámci politiky jedné Číny budeme rozvíjet vztahy s Tchaj-wanem,“ pravil Petříček s tím, že Čína nepřistupuje ke všem partnerům stejně a pro členské státy EU upravuje podmínky pro evropské firmy, které chtějí vstoupit na tamní trh.   

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…