Nobelovu cenu mám díky Havlovi, prozradila slavná disidentka z Barmy

15.09.2013 20:41

Barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij dnes při zahájení 17. ročníku konference Forum 2000 řekla, že v roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír díky tomu, že bývalý český prezident Václav Havel nepřijal nominaci a namísto toho navrhl ji. Su Ťij v proslovu vyjádřila díky Havlovi za podporu, kterou vyjadřoval barmské opozici po dobu vlády vojenské junty.

Nobelovu cenu mám díky Havlovi, prozradila slavná disidentka z Barmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

"Udržoval v nás plamen naděje, když jsme procházeli těmi nejtěžšími časy, a my na to nikdy nezapomeneme," řekla Su Ťij o Havlovi. Podle ní ale Havel udělal mnoho pro demokracii a lidská práva nejen v Barmě, ale i jinde ve světě.

Moderátor úvodního večera před příchodem Su Ťij prohlásil, že organizátoři Fora 2000 v minulých ročnících nechávali pro Su Ťij pravidelně připravenou židli, která však zůstávala prázdná a doufali, že nastane den, kdy budou moct disidentku na konferenci založené Havlem uvítat.

Su Ťij uvítal mohutný potlesk vestoje. V publiku byli mimo jiné bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), americký velvyslanec Norman Eisen, kněz Tomáš Halík, ekonom Tomáš Sedláček nebo europoslanec za ČSSD Libor Rouček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…