Noční peklo na Ukrajině: Kyjev odrazil ruský útok. Umíraly děti

27.02.2022 7:20

Kyjev se v noci ze soboty na neděli snažil odrazit těžké ruské raketové útoky, jež cílily na tepelnou elektrárnu a vojenská kasárna v hlavním městě, ozývaly se výbuchy a střelba, uvedla ukrajinská média. Kyjevu se nakonec podařilo další noc ubránit. Během útoku umírali civilisté, mezi nimi i šestiletý chlapec a sedmiletá dívka. Nad ránem byla už situace klidná, metropole je opět pod kontrolou ukrajinské armády. Stále platí zákaz vycházení. V noci dorazila na Ukrajinu pomoc z Polska, kolona kamionů dovezla munici. Západ se chystá vyřadit některé ruské banky ze SWIFT.

Noční peklo na Ukrajině: Kyjev odrazil ruský útok. Umíraly děti
Foto: Twitter Oliver Alexander
Popisek: Ruský útok na město Charkov

Ukrajinské ozbrojené síly čelily v noci na mnoha místech silným útokům ruské armády. Agentura DPA ohlásila boje u Charkova, Chersonu či v Luhanské oblasti. Po půlnoci Kyjevem otřásaly nové masivní exploze poté, co politici varovali před dosud nejhorším útokem. Až do pondělního rána ve městě platí přísný zákaz vycházení.

„Tuto noc nasadí nepřítel na všech frontách všechny síly, které má, aby zlomil náš odpor, podle, krutě a nelidsky. Tuto noc budou útočit, tuto noc musíme vydržet. O osudu Ukrajiny se rozhoduje teď,“ uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj.

Bratr kyjevského starosty Vladimir Kličko zveřejnil na sociálních sítích video, v němž varuje před humanitární katastrofou na Ukrajině. Vyzval celý svět, aby zastavil válku, kterou Rusko začalo. „Není možné čekat, musíte konat teď,” řekl.

Radnice v sobotu ráno znovu vyzvala obyvatele, aby zůstali v krytech, protože v ulicích se válčí. A pokud jsou doma, tak ať se raději nepřibližují k oknům a nevycházejí na balkony. Silná střelba v západní čtvrti ukrajinského hlavního města Kyjeva v sobotu večer zabila šestiletého chlapce, místní nemocnice uvedla, že při útok bylo zraněno několik dalších lidí.

Anketa

Pomůžete uprchlíkům z Ukrajiny, když to bude třeba? (od 26.2.)

6%
hlasovalo: 43369 lidí
Ruské raketové útoky si vzaly za cíl vojenskou jednotku a elektrárnu TEC-6, uváděla ukrajinská média, později armádní velení ohlásilo, že byl útok odražen. Výbuchy se podle zpráv ze sociálních sítí ozývaly i z čtvrti, ležící na půl cesty mezi západním okrajem města a centrem. Podle zpráv se sociálních médií se střelba z automatických zbraní rozléhala i u zoologické zahrady.

Velvyslanec Ukrajiny v Rakousku Olexander Scherba před pátou hodinou ranní oznámil, že v centru Kyjeva je klid. „Nejtišší od doby, kdy v Moskvě vyhlásili válku,“ napsal na svém twitteru.

Podle zpráv ze sociálních sítí se výbuchy ozývaly i z čtvrti ležící na půl cesty mezi západním okrajem města a centrem. Objevily se také zprávy o střelbě na jihozápadním okraji metropole a o pokračující střelbě na severních předměstích.

Guvernér regionu Sumy Dmitrij Živitskij oznámil, že při ostřelování města Ochtyrka bylo zabito šest lidí včetně sedmileté dívky. Informoval o tom list The Kyiv Independent. V Charkově při dnešním nočním ostřelování zemřela civilistka. Útok okupačních vojsk zasáhl obytný dům. Po útoku ruské armády vzplál plynovod v Charkově.

Se zničením ropných skladů došlo k další citelné ztrátě v oblasti infrastruktury.

Podle prohlášení ukrajinské armády se kolem druhé hodiny ráno podařilo těžký ruský útok zastavit.

Kvůli bojům v Kyjevě utíkají tisíce lidí z hlavního města a na výpadovkách do Lvova na západě země se vytvářejí obrovské zácpy, uvedla agentura Unian.

Velvyslanectví Ukrajiny dál žádá o pomoc při zásobování armády. „Boje o Ukrajinu pokračují. Pomozte nám zásobovat armádu obranným materiálem,“ vyzývá na svém twitterovém účtu. Ženy po celé Ukrajině se podle videí zapojily do výroby improvizovaných zápalných zařízení známých jako Molotovův koktejl, informoval web The Guardian.

Platební systém SWIFT se připravuje na zavedení nových sankcí západních zemí na některé ruské banky. Cílem je odpojit vybrané banky od SWIFT. „Spolupracujeme s evropskými orgány, abychom pochopili podrobnosti o subjektech, na které se budou vztahovat nová opatření, a připravujeme se na splnění zákonných pokynů,“ uvádí se v prohlášení.

Bývalý americký prezident Donald Trump obrátil, odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu a uvedl, že se za Ukrajince modlí, uvedla agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…