Nouzová varianta, která se prý chystá. Bartošovi přihodí i zahraničí

09.12.2021 21:05

Pirátský předseda Ivan Bartoš by se mohl stát šéfem české diplomacie, alespoň tedy v případě, že se potvrdí spekulace o nejmenování kandidáta Pirátů Jana Lipavského prezidentem Milošem Zemanem do čela resortu zahraničí. Jelikož by v takovém případě zřejmě designovaný premiér Petr Fiala zvolil možnost kompetenční žaloby, jejíž verdikt by mohl být znám až po několika měsících, mohl by se řízení Ministerstva zahraničí chopit dočasně právě Bartoš. Kromě Lipavského podle spekulací Zeman v příštím týdnu nejmenuje také jednoho dalšího ministra.

Nouzová varianta, která se prý chystá. Bartošovi přihodí i zahraničí
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ivan Bartoš, kandidát na ministra pro místní rozvoj a digitalizaci

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí
Jestliže se potvrdí spekulace a prezident Miloš Zeman bude trvat na nejmenování Jana Lipavského nominovaného za Piráty na post ministra zahraničí, Bartoš by mohl po vzoru současného ministra obchodu průmyslu a dopravy v demisi Karla Havlíčka zastávat jak funkci vicepremiéra pro místní rozvoj a digitalizaci, tak i právě post ministra zahraničí, jelikož resort připadl jeho straně.

Dosud se spekulovalo, že by případně mohl funkci zastávat za Lipavského v případě jeho nejmenování designovaný premiér Petr Fiala, nyní se však hovoří o tom, že by Zeman mohl řízením resortu zahraničí pověřit i kohokoli jiného ze vznikajícího kabinetu.  

Designovaný premiér Fiala sice ve středu zdůraznil, že pokud Zeman odmítne Lipavského jmenovat, podá kompetenční žalobu u Ústavního soudu, aby se vyjasnilo, zdali má prezident tuto pravomoc, či nikoli, než by ale došlo k vynesení verdiktu, mohlo by to trvat i několik měsíců, během nichž je potřeba klíčové ministerstvo personálně obsadit.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Možnost, že by do vyjasnění pravomocí prezidenta v případě nejmenování Lipavského vedl dočasně českou diplomacii, sám předseda Pirátů Bartoš pro SeznamZprávy.cz nedementoval. Bližší informace však nesdělil, dokud v příštím týdnu zcela neskončí vyjednávání Fialy s hlavou státu o personáliích nové vlády.

Server iDNES.cz s odkazem na své důvěryhodné zdroje předpokládá, že by nová vláda designovaného premiéra Petra Fialy mohla být jmenována 17. prosince, po evropském summitu, který se koná 15. a 16. prosince a na němž ještě bude Českou republiku zastupovat končící premiér Andrej Babiš (ANO).

Hovoří se také o tom, že kromě Lipavského by Zeman dočasně neměl jmenovat ani lidoveckého kandidáta na ministra zemědělství Zdeňka Nekulu – důvodem je Nekulův pozitivní test na covid-19, který již zabránil i jeho účasti na setkání s prezidentem v Lánech. Očekává se však, že by případné nejmenování Nekuly bylo zřejmě jen otázkou několika dnů. Server Blesk.cz nastínil, že by mezitím i na tomto postu usedl jiný z ministrů, a to předseda lidovců Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…