Nová Evropa nemusí vycházet z EU. Klausův pobočník Weigl proslovil zásadní přednášku o budoucnosti

03.12.2016 16:19

Někdejší kancléř exprezidenta Klause Jiří Weigl se zamyslel nad tím, jak bude vypadat nová Evropa. Vyšel přitom z faktu, že Evropa a Evropská unie v žádném případě nejsou totéž. Pakliže vyjdeme z tohoto bodu, osud Evropy může být následující ...

Nová Evropa nemusí vycházet z EU.  Klausův pobočník Weigl proslovil zásadní přednášku o budoucnosti
Foto: David Daniel
Popisek: Jiří Weigl na besedě v Brně

Jiří Weigl vystoupil na konferenci „Nová Evropa 2016“ ve Smolenicích na Slovensku, kde předestřel obraz nové Evropy, která může přijít po roce 2016. Předně se v souvislosti s brexitem ukazuje, že EU a Evropa nejsou totéž. Zatímco Evropa byla především v 19. století silným kontinentem, který zásadním způsobem ovlivňoval chod celého světa, ve 20. století se to změnilo. Evropská unie se to sice pokusila zvrátit, ale podle Weigla se jí to zjevně nedaří. Ačkoli současní politici opakovaně hovoří o tom, že nám pomůže stále těsnější spolupráce v rámci EU – realita je jiná. Stále více sevřená EU stagnuje.   

„Do všech jejích částí byl implantován rigidní systém všezahrnující regulace všech stránek života společnosti, systém hlásající práva a nároky, namísto odpovědnosti a zásluhovosti. Vláda se vzdálila lidem a demokracie byla svázána politickou korektností. Ideál svobody člověka byl nahrazen chimérou rovnosti ve všech, i těch nejabsurdnějších rovinách a v jejím jménu probíhá útok na základní stavební kameny evropské společnosti – rodinu a národ,“ udeřil v projevu Weigl.

Projev naleznete zde

Selhání EU se naposledy ukázalo i na migrační krizi. Podle spolupracovníka Václava Klause je naprosto scestná myšlenka, že se s pomocí migrace podaří rozvolnit společenství jednotlivých národních států a utvořit dosud neexistující lid EU. „Nová Evropa“ by se podle Weigla měla více podobat Evropě staré, která ještě respektovala krásu různorodosti.

„Měli bychom opustit propagandou usilovně šířené představy a pocity, že odklon od další umělé centralizace Evropské unie je regres, že brexit je tragédie a ekonomická katastrofa. Ta může přijít pouze tehdy, pokud by zvítězila snaha ty, kteří s dosavadním směřováním EU nesouhlasí, trestat – a zbořit vše pozitivní, co dosavadní vývoj přinesl. Zde, ve Smolenicích, v historickém místě, které pamatuje složitá jednání spojená s dělením Československa, stojí za to připomenout tento unikátní případ pokojného rozchodu dvou blízkých národů jako příklad a vzor hodný následování i v dnešní Evropě,“ vyjádřil svůj názor Weigl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…